Pošta začala vydávat balíky bez dokladu, stačí mít kód

Pošta začala vydávat balíky bez dokladu, stačí mít kód (zdroj: ČT24)

Vyzvednout balíček na poště půjde nově i bez dokladu totožnosti – lidem k tomu bude stačit už jen šestimístný kód. Ten Česká pošta adresátovi zašle formou SMS nebo v e-mailu. Zásilku tak bude smět vyzvednout i kdokoliv z příbuzných nebo známých.

Zaváděná novinka má zjednodušit a zrychlit výdeje balíků zejména před Vánocemi. „Samotný čas ušetřený díky vydávání zásilek na kód odhadujeme na jednu až dvě minuty na každou zásilku. Pro ilustraci to znamená, že pokud přijde na pobočku pro svůj balík deset lidí, jedenáctý klient bude obsloužen o čtvrt hodiny dříve, než tomu bylo dosud,“ uvedl ředitel divize obchodu a marketingu Martin Vránek.

Možnost bude využitelná u většiny uložených balíkových zásilek, tedy například u Balíku na poštu, Balíku Do Balíkovny, Balíku Komplet, Balíku Do ruky nebo vnitrostátní EMS zásilky. A naopak, nebude se týkat zásilek do vlastních rukou adresáta.

Zásilky na základě kódu vydává všech 3200 poboček pošty. Na zhruba stovce pošt, které mají vyvolávací systém, lze kód zadat už při generování pořadového čísla u výdejního stojanu.

Služba je dostupná pro zásilky od některých e-shopů i pro individuálně posílané balíky. Odesílatel musí poště dodat mobilní telefonní číslo nebo e-mail adresáta. Výdej objednaného zboží na základě jména a kódu běžně využívají internetové obchody na svých smluvních výdejních místech.

Přibude nejen počet výdejních míst

Pošta současně rozšiřuje počet výdejních míst, tzv. Balíkoven. Během října se jejich počet zvýší o sto na celkových 170. Před Vánoci pošta také najme až pět tisíc brigádníků a vozový park se rozšíří o 523 aut ze současných zhruba pěti tisíc vozidel.

Pošta zažívá zvýšený zájem již nyní. V některých dnech doručuje i přes dvě stě tisíc zásilek. Loni v předvánoční špičce pošta odbavila 20. listopadu 342 tisíc balíků. V běžném dni, například v květnu, doručuje denně kolem 152 tisíc balíků. Pošta již dříve uvedla, že přepraví zhruba 40 procent všech balíků v Česku.