Potraviny či drogistické zboží. Lidé mohou při národní sbírce opět pomoci potřebným

Šestý ročník Národní potravinové sbírky se uskuteční v sobotu od 8 do 18 hodin ve více než 660 obchodech po celé republice. Vybrané zboží – potraviny i drogistické výrobky – poputuje do potravinových bank. Neziskové organizace je poté rozdělí seniorům, chudým rodinám či dětem z dětských domovů. Letos je cílem akce upozornit hlavně na nelehkou situaci samoživitelek a jejich dětí.

„Cílem sbírky je dát možnost projevit solidaritu s těmi, kterým nezbývá dost prostředků na základní trvanlivé potraviny či drogistické zboží. Nákupem mohou lidé nejen pomoci, ale současně ukázat, že si uvědomují, že jsou mezi námi lidé v tíživé životní situaci,“ uvedl Milan Kříž z platformy Byznys pro společnost. Ta spolu s Českou federací potravinových bank, Nadějí, Armádou spásy a Charitou ČR sbírku pořádá.

Podle průzkumu Klubu svobodných matek se samoživitelky většinou starají o jedno či dvě děti. Měsíční příjem matek se pohybuje mezi 10 tisíci a 20 tisíci korunami. „Výživné na dítě přitom dostává každá druhá. Jejich finanční situace umožňuje pravidelně nakupovat ovoce a zeleninu nebo platit dětem zájmové kroužky ve školce či ve škole jen každé čtvrté matce samoživitelce,“ uvedla ředitelka Klubu svobodných matek Dana Pavlousková.

Podle zjištění Českého statistického úřadu loni s penězi obtížně vycházela téměř čtvrtina domácností. Problémy měli tři z deseti samotných lidí nad 65 let a 46 procent rodin samoživitelek a samoživitelů s dětmi. Chudoba kvůli nedostatečnému příjmu hrozila 28 procentům samotných seniorů a 31 procentům samoživitelských domácností.

Vítány jsou kvalitní a výživné potraviny i sladkosti

Pořadatelé také sestavili seznam, které potraviny a drogistické zboží mohou lidé nakoupit a poté darovat v rámci Národní potravinové sbírky. Vítány jsou především kvalitní a nutričně výživné potraviny, ale například i sladkosti pro děti. Matky samoživitelky či senioři uvítají také drogistické zboží každodenní potřeby.

Ve vybraných obchodech budou přímo u pokladen dobrovolníci, kteří nákup převezmou rovnou z košíku či vozíku a roztřídí ho. Hned večer se materiál převeze do potravinových bank. Odtud se dostane do dobročinných organizací, které ho rozdají potřebným.

„Cesta potravin je přímá a krátká. Zůstávají v pobočce potravinové banky v tom kraji, kde byly darovány. Proto darováním pomáhají dárci především ve svém okolí,“ uvedli pořadatelé.

V první Národní potravinové sbírce v roce 2013 se podařilo na pomoc potřebným vybrat 66 tun potravin. Loni to bylo již 370 tun potravin a 41,5 tuny drogerie.