Válka překvapilo, že Přáda protesty lékařů neodvolal. Ten namítá: „Nestačí mi slovo, potřebuji čísla“

Události, komentáře: Proč lékaři uvěřili premiérovi, a ne ministrovi? (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v pořadu Události, komentáře vyjádřil svůj údiv nad tím, že viceprezident České lékařské komory Jan Přáda lékaře nevyzval, aby vzali zpět výpovědi přesčasové práce. „Myslel jsem, že došlo k dohodě s panem premiérem. Předpokládal jsem, že i vy věříte panu premiérovi,“ řekl. Přáda namítl, že zatím není schopný lékařům říci, kolik dostanou přidáno. „Nestačí mi slovo, ale potřebuji čísla, ta v tento moment nemáme,“ zdůraznil.

Premiér Petr Fiala (ODS) se ve čtvrtek se zástupci nespokojených lékařů dohodl, že na nárůst odměňování zdravotníků v nemocnicích v příštím roce půjde navíc 9,8 miliardy korun z veřejného zdravotního pojištění.

Fiala dle Přády dokázal navázat na diskuzi s ministerstvem zdravotnictví a doladit věci, na kterých se strany nemohly dohodnout. „Faktem je, že definitivní rozhodnutí padne až příští týden,“ podotkl Přáda. Viceprezident ČLK předpokládá, že počátkem příštího týdne dojde k podpisu dohody.

„Jedna věc je slovo, což velmi oceňujeme, nicméně nyní se musíme bavit o konkrétních záležitostech a konkrétních dopadech na jednotlivé lékaře. O tom bychom se měli bavit příští týden,“ řekl.

Válek: Premiér může jít nad rámec limitů stanovených pro ministry

Premiér dle Válka může jít nad rámec limitů stanovených pro jednotlivé ministry. „Měl jsem nějaké limity, kam jsem mohl zajít. Nabízel jsem lékařům 6,7 miliardy, pak jsem po dohodě s ministry nabídku navýšil na 8,5 miliardy s tím, že jsem nabízel, že část peněz půjde do tabulkových platů. Na tom jsme se nedohodli,“ připomněl.

S premiérem byl na schůzce prý dohodnutý. „Přípravy na ni probíhaly v komunikaci s ministerstvem zdravotnictví. Když došlo k navýšení, premiér mi volal a ptal se, jaký je můj názor,“ ujasnil.

Ministerstvo zdravotnictví na proběhlých neúspěšných jednáních některé mechanismy navrhovalo, ale zástupcům lékařů nevyhovovaly, řekl Válek. „Evidentně se nyní mechanismus dohodl, budu ho ctít a velmi rád jej budu realizovat,“ dodal.

Válek svolal na pondělí jednání, na kterém chce spolu s lékaři doladit detaily dohody. S modelem rozdělení peněz souhlasí, doufá ale, že se nezapomnělo například na zdravotní sestry.

„My jsme identifikovali mechanismy, kterými peníze mohou doputovat do nemocnic. Tam věříme, že doputují i jednotlivým lékařům. Nicméně stále to není černé na bílém, abychom mohli říci, že to končí,“ upozornil Přáda.

K definitivnímu stažení výpovědí by mohlo dojít v pondělí, říká Přáda

Přáda zatím lékaře nevyzval, aby vzali výpovědi přesčasové práce zpět. Zatím jim totiž není schopen říci, kolik dostanou, alespoň rámcově, přidáno. „Nejsem si jistý, do jaké míry by v tomto případě byla výzva ke stažení protestu akceptovatelná,“ vysvětlil. K definitivnímu stažení výpovědí by podle něj tak mohlo dojít po pondělní schůzce.

Válka to překvapilo, ze čtvrteční tiskové konference totiž nabyl dojmu, že Přáda protest odvolal. „Myslel jsem si, že došlo k dohodě s panem premiérem. (…) Předpokládal jsem, že i vy věříte panu premiérovi,“ poznamenal směrem k Přádovi.

„Prosím, zkusme udělat alespoň to, aby lékaři pozastavili odmítání přesčasů, a řekněme si třeba, že týden budou ochotni do přesčasů jít. (…) Pojďme udělat maximum pro to, aby pacienti neměli problém,“ vyzval jej také.

Přáda pevně věří, že šance na úspěšnou pondělní schůzku existuje. „Ale aby nás našich šest tisíc stoupenců bralo vážně, nestačí mi slovo, potřebuji čísla, a ta v tento moment nemáme,“ zdůraznil.

„Navrhněte mi sumy, pošlete mi návrh, klidně zítra (v pátek). Já vám jsem ochoten a připraven odpovědět –⁠ pokud se budeme pohybovat v dohodnutém objemu –⁠ že s tím souhlasím,“ prosil Přádu Válek. „Mám maximální zájem, aby to dopadlo co nejlépe,“ dodal.

Podklady dodáme, jako jsme dodali vždy, reagoval Přáda. „Nicméně prostě musíme mít jistotu, že ty věci se stanou,“ uzavřel.