V sobotu bylo přes 37 stupňů, v Čechách pak vystřídaly vedra silné bouřky

Vedra v sobotu večer polevila, ale v Čechách je vystřídaly silné bouřky. Meteorologové varují před kroupami, hrozí i rozvodnění malých toků. Ochlazení, které s bouřkami přichází, vydrží i v neděli – leckde by ani nemuselo být více než 30 stupňů.

Průtrž mračen a blesk na pražské magistrále
Zdroj: ČT24/Milan Dolejší

S výjimkou Jihomoravského kraje již neplatí výstraha, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav kvůli vysokým teplotám. V části Čech na jihovýchod od Prahy až po Plzeň ji však vzápětí vystřídala akutní výstraha na velmi silné bouřky platná pro sobotní večer do 21:20.

Bouřky doprovází krupobití a přívalový déšť, podle ČHMÚ má krátkodobé úhrny kolem 40 milimetrů. „Lze očekávat rychlý odtok vody ze svahů, rychlé rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst, sklepů, podemletí komunikací a podobně,“ varovali meteorologové.

Předpověď počasí: V sobotu bylo až 37,6 stupně, neděle bude chladnější (zdroj: ČT24)

V sobotu padly teplotní rekordy na 30 místech

Bouřky ale přišly až večer. Přes den bylo ještě teplo. Na třech místech zaznamenali meteorologové maximální teplotu přesahující 36 stupňů Celsia. Největší teplo bylo v Řeži s 37,6 stupně. „Stanice v Řeži utekla zhruba o stupeň od těch dalších,“ konstatovali v Českém hydrometeorologickém ústavu. Druhým nejteplejším místem tak byl Dolní Bousov s 36,4 stupně a třetím Mokošín, kde bylo až 36,1 stupně.

Na třech desítkách stanic, které měří teplotu déle než 30 let, neodolaly historické teplotní rekordy pro 3. srpen. Nový denní rekord zaznamenali i v Poděbradech, kde dosud bylo 3. srpna nejtepleji v roce 1943. Letos tam bylo rovných 36 stupňů, před 75 lety o dvě desetiny méně. 

Bouřky budou i v neděli, pak se zase oteplí

V noci teploty poklesnou na 16 až 20 stupňů Celsia, bude tedy mírně chladněji než v předchozích nocích a především se v neděli ochladí na „pouhých“ 27 až 31 stupňů s výjimkou jižní Moravy, kde by stále mohlo být až kolem 33 stupňů Celsia. Zároveň bude pršet. Meteorologové očekávají, že se bouřky přesunou ze západu republiky na východ, deštivěji tedy bude na Moravě a ve Slezsku – naprší zde až 30 litrů na metr čtvereční.

Ochlazení, které s bouřkami přijde, bude však jen dočasné. Ještě v pondělí by se měly udržet relativně nízké teploty, kdy by ani nemuselo být přes 30 stupňů, ale v polovině příštího týdne by opět mohly atakovat i osmatřicítku.

Počasí 4.–10. 8.
Zdroj: ČT24

Zatímco výstraha na vysoké teploty alespoň na čas skončí, až do odvolání platí další výstraha ČHMÚ, která se týká požárů. Zvýšené riziko jejich vzniku hrozí v severní části Čech a na střední a jižní Moravě. Výstraha platí pro Prahu, Středočeský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký, Ústecký a Jihomoravský kraj a také pro části Plzeňského, Olomouckého a Zlínského kraje.