V Orlických horách se srazili lyžaři. Dívka je těžce zraněna

Říčky v Orlických horách (Rychnovsko) - Na sjezdovce v Říčkách v Orlických horách se dnes ráno těžce zranila čtrnáctiletá dívka. Při neopatrné jízdě se na dojezdu sjezdových tratí srazila s dalším lyžařem. Přestože měla přilbu, utrpěla vážná poranění hlavy a upadla do bezvědomí. Záchranáři dívku vrtulníkem převezli do hradecké fakultní nemocnice. V letošní zimní sezoně zemřeli na českých sjezdovkách už tři lyžaři.

Neštěstí se stalo před devátou hodinou ranní. „Na pomoc vyrazili naši dva záchranáři a na místě zjistili, že děvče má vážná poranění hlavy a je v bezvědomí,“ informoval náčelník Horské služby Orlické hory Josef Šifra. Muž byl při vědomí a na hlavě měl několik tržných ran. Sanitka jej odvezla do nemocnice v Rychnově nad Kněžnou.

Šifra poznamenal, že lyžaři na nepřehledných úsecích sjezdovek a na dojezdech často hazardují a jezdí nebezpečně rychle. „Mohou tak sobě i jiným způsobit vážná zranění, či dokonce zavinit smrt,“ řekl.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Neštěstí na sjezdovkách

Poslední tragédie na horách se stala v pátek v Dolní Moravě na Orlickoústecku, kde zahynula třináctiletá lyžařka. Vyjela mimo sjezdovku a narazila do stromu. Zranění podlehla, i když měla přilbu. Okolnosti neštěstí vyšetřuje policie.

Případ z Dolní Moravy je třetím smrtelným zraněním na sjezdovce v letošní zimní sezoně. V závěru loňského roku v plzeňské nemocnici zemřel třiašedesátiletý řidič sněžného skútru, který se 26. prosince ve Stříbrné srazil na dojezdu sjezdovky s lyžařem. Minulou sobotu v lyžařském areálu na Neklidu v Krušných horách zemřel snowboardista, který při jízdě narazil do sloupu lanovky.

Jezdíme bezpečně?

Redaktoři ČT během dnešního natáčení spočítali, že bez helmy jezdí jen zhruba třetina lyžařů. Stále oblíbenější jsou také chrániče páteře. Oboje se vyplatí – i průměrný lyžař se totiž dokáže přiblížit stokilometrové rychlosti. Pokud navíc vyjeden mimo trať, je nebezpečí zranění obzvláště velké, české sjezdovky jsou totiž v naprosté většině obklopeny stromy. Provozovatelé ski areálů tvrdí, že sjezdovky mají bezpečné jak jen to je možné. Ovšem opatření fungují jedině tehdy, pokud se jezdec udrží na trati a dává pozor na ostatní.

Snowboardista
Zdroj: ČT24