V okolí Prahy řádí gang zlodějů. Policii zatím uniká, místní si najímají agentury

Události ČT: V okolí Prahy řádí gang, policie je na něj zatím krátká (zdroj: ČT24)

Gang zlodějů jen za poslední tři měsíce vykradl zhruba padesát domů, hlavně jihovýchodně od Prahy. Zloději se do domů dostávají většinou během večera či noci. Zaměřují se na cennosti a peníze. Policie při pátrání dosud není úspěšná, místní se proto sdružují a najímají si i bezpečnostní agentury. V pondělí se mají sejít kriminalisté se starosty postižených obcí.

V Jesenici u Prahy se v pondělí sejde šedesátka středočeských starostů s policisty, ti jim řeknou o tom, co je aktuálního ve vyšetřování.

„Zabýváme se případovými analýzami, kdy jsme zjistili, že se jedná o sérii případů, kterou má na svědomí skupina dobře organizovaných pachatelů,“ uvedla mluvčí Středočeské policie Vlasta Suchánková.

V Jesenici mezitím řeší situaci i svépomocí. „Složili jsme se a zaplatili si bezpečnostní agentury, které hlídají jen naši ulici v rámci sousedské výpomoci,“ uvedl místostarosta Jesenice Martin Kuruc (ODS).

Zvýšený počet vykradených domů
Zdroj: ČT24

Podezřelé věci si lidé hlásí ve skupině na sociální síti

V Osnici u Jesenice vykradli zloději víc než desítku domů. Vše v rekordní rychlosti, dovedou i deaktivovat alarm.

Chtěli se dostat i k rodině Vokálkových. „Zrovna jsme uspávali s manželkou děti a měli jsme zhasnuto, najednou mě vzbudil křik manželky. Jak bylo u nás ticho, slyšela špatlání po okně a viděla baterku do okna,“ popsal incident Petr Vokálek s tím, že zloději pak utekli.

Lidé v Osnici spolu komunikují ve speciální skupině na sociálních sítích, kde jsou i policisté a hlásí všechno, co jim přijde podezřelé.

Gang zlodějů se pohybuje hlavně v jihovýchodní části od Prahy, případy lidé hlásili ale i na západě, ve Středoklukách. Policie proto vytvořila speciální tým. Zatím ale pachatele nedopadli.