V neděli v Česku přibylo 8244 případů koronaviru, nemocnice omezují plánovanou péči

Od začátku epidemie se v Česku covidem-19 prokazatelně nakazily dva miliony lidí. V neděli testy odhalily 8244 případů, což je dosud nejvyšší nedělní počet. Za posledních šest dní přibylo sto tisíc nakažených. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Od pondělí se v Česku až na výjimky už neuznávají testy na koronavirus jako covidový certifikát. Na základních a středních školách probíhá plošné testování. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) na večerním jednání navrhne vládě, aby kvůli epidemii koronaviru vyhlásila nouzový stav.

On-line přenos

Koronavirus - listopad

  • 9:32
    Česko

    V Moravskoslezském kraji za pondělí přibylo 1708 nově nakažených koronavirem. Přírůstek je o více než čtvrtinu nižší, než tomu bylo před týdnem.

  • 23:18

    Kanada kvůli variantě omikron nařídila, aby všichni cizinci s výjimkou Američanů při příletu do země podstoupili test na koronavirus. Ottawa také rozšířila seznam zemí, jejichž občané do Kanady vůbec nesmějí cestovat - nově se zákaz týká i lidí z Nigérie, Egypta a Malawi a cizinců, kteří v těchto zemích v posledních dvou týdnech pobývali, napsala agentura Reuters.

  • 19:54

    Francie za uplynulý den zaznamenala 47 177 nově nakažených koronavirem. Jde o nejvyšší přírůstek od 8. dubna, kdy vrcholila třetí vlna epidemie.

V mezitýdenním srovnání stoupl počet nakažených téměř o 2600. Na nový rekord vystoupalo incidenční číslo. Na sto tisíc obyvatel připadá za poslední týden přes tisíc nově nakažených. Podle serveru ourworldindata.org je ČR sedmou nejvíce zasaženou zemí podle poměrného počtu infikovaných. 

V sedmidenní incidenci je Česká republika s 1002 nově nakaženými na sto tisíc obyvatel na čtvrtém místě světa. Týdenní incidenci nad tisíc má jen Slovensko, Slovinsko, Rakousko a Česko.  

Nejvyšší incidenci v Česku má Olomoucký kraj se 1426 případy. V nemocnicích je 4885 lidí s potvrzenou koronavirovou infekcí. 

Kyjovská nemocnice má zaplněné ARO, v Olomouci kvůli covidu omezují plánovanou péči

Nemocnice v Kyjově na Hodonínsku má zaplněné anesteziologicko-resuscitační oddělení a v posledních dnech musela jednoho pacienta s covidem nechat převézt do Fakultní nemocnice Brno. 

Podle mluvčího nemocnice Filipa Zdražila má sice nemocnice rezervní ARO, ale nemá na něj personál. Situaci řeší s krajským koordinátorem. V Kyjově leží 57 pacientů s koronavirem. Nemocnice už zcela zastavila plánované operace. 

Fakultní nemocnice Olomouc kvůli rostoucímu počtu hospitalizovaných pacientů s covidem-19 od pondělí výrazně omezila plánovanou péči, zejména chirurgickou. Lékaři budou provádět pouze akutní a neodkladné výkony, mezi které patří například onkologické operace.

K omezení lékařské péče se olomoucká nemocnice rozhodla kvůli nedostatku lůžek intenzivní péče, anesteziologických týmů i týmů pro intenzivní medicínu. Tito všichni se musí věnovat pacientům s covidem.

Ve středočeských nemocnicích leží 204 pacientů s covidem, oproti minulému úterý o třináct více. Na jednotkách intenzivní péče je osmatřicet lidí. Většina středočeských nemocnic péči neomezuje. Plánované výkony odkládá oddělení ORL v benešovské nemocnici a od pondělí omezí operace kolínská nemocnice.

Nemocnicím v Libereckém kraji nově pomohou vojáci. První tři by měli nastoupit v Jablonci nad Nisou už v úterý. Jako první požádala o pomoc vojáků právě jablonecká nemocnice, postupně o ni žádají i další nemocnice v regionu. Celkem bude nasazeno sedmadvacet vojáků. Od úterý budou navíc v kraji pomáhat dva armádní mobilní testovací týmy, další zajistí hasiči. Po jednání Krizového štábu Libereckého kraje to oznámil radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS).

Nejhůř je na tom Olomoucký kraj

Nejhorší epidemická situace je na Moravě a ve Slezsku. V Olomouckém kraji připadá v přepočtu na 100 tisíc lidí 1426 nově potvrzených případů nákazy za poslední týden. Ve Zlínském kraji je to 1277 a v Jihomoravském kraji 1242 případů. Naopak nejnižší incidenční číslo má Karlovarský kraj s 341 novými případy na 100 tisíc obyvatel za poslední týden.

Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně a v Nemocnici Vyškov začnou v pondělí kvůli zhoršující se situaci okolo covidu-19 vypomáhat hasiči. Důvodem je zejména chybějící personál v zařízeních.

Brífink po jednání Ústředního krizového štábu 22. listopadu (zdroj: ČT24)

Kvůli sílící epidemii už v řadě jihomoravských nemocnic pomáhá také armáda. Vedle svatoanenské nemocnice se to týká například zdravotnických zařízení v Břeclavi a Kyjově. Od pondělí vojáci nastoupí i do Fakultní nemocnice Brno nebo Nemocnice Znojmo.

V nemocnicích po celé zemi bylo v neděli hospitalizovaných 4885 lidí s covidem, z toho 715 bylo v těžkém stavu. V mezitýdenním srovnání hospitalizovaných přibylo 816 a počet těžkých stavů stoupl o 100.

Kontrola očkování a plošné testování ve školách

Od pondělí v Česku už není možné prokázat se při vstupu na řadu míst negativním testem na koronavirus. Do restaurací, hotelů a divadel nebo například ke kadeřníkovi tak mohou jen očkovaní nebo ti, kteří nemoc v posledním půlroce prodělali. Vláda si od změny slibuje zvýšení proočkovanosti a menší nápor na nemocnice.  

PCR testem se nadále mohou prokazovat mladí do 18 let, lidé, kteří nemají dokončené očkování, a ti, kteří se podle potvrzení lékaře nemohou očkovat ze zdravotních důvodů. V ubytovacích zařízeních se jím mohou prokázat rovněž neočkovaní lidé na služební cestě nebo cestující za lékařem.

Pokračuje také plošné testování neočkovaných žáků základních a středních škol. Od pondělí rovněž musejí zaměstnavatelé i živnostníci testovat neočkované pracovníky.

Firmy musejí své zaměstnance testovat jednou týdně. Mohou využít i antigenní testy, včetně samotestovacích sad. Testování se netýká lidí, kteří pracují z domova nebo nepřicházejí do kontaktu s jinými lidmi. Stejně jako na zaměstnance je nahlíženo také na profesionální sportovce, kteří se připravují na utkání.

Plošné testování na školách každé pondělí

Pravidelné testování na školách se bude konat každé pondělí, pokračovat by mělo až do konce února. Podobně jako ve firmách nebo na úřadech musí testy podstoupit i neočkovaní zaměstnanci škol. Neočkovaní učni a další žáci a studenti, kteří chodí na praxi, se musejí testovat na místě praktické výuky ve stejném režimu jako zaměstnanci.

Testovat se budou neočkovaní žáci, kteří v uplynulých 180 dnech neprodělali nákazu novým koronavirem. Hasiči pro ně do škol rozvezli antigenní testy ze skladů státních hmotných rezerv. Pro neočkované učitele budou muset zajistit testování školy samy.

Pokud se žáci testovat odmítnou, musí s výjimkou mentálně postižených nosit po celou dobu pobytu ve škole roušku nebo starší patnácti let respirátor. Při stravování musí být od ostatních vzdálení jeden a půl metru, nesmí cvičit a zpívat. Pokud odmítnou i to, nemohou se účastnit prezenční výuky.

V Ústí nad Labem zavřeli školku

Záchytů přibývá v Ústí nad Labem. „Situace opravdu není dobrá, protože jen v Ústí nad Labem je několik desítek zavřených tříd. Dnes nově je zavřená jedna celá mateřská škola,“ řekl ústecký radní pro školství a ředitel ZŠ Stříbrnická Michal Ševcovic (PRO Zdraví a Sport).

Ústecké školy podle Ševcovice doteď pomáhaly krajské hygieně s trasováním. „Teď už je záchytů hodně a směřuje to k postupnému zavírání školských zařízení,“ uvedl. V ZŠ Stříbrnická v pondělí mělo deset dětí pozitivní antigenní test, osm tříd je v karanténě. „Je to obrovský nárůst, v září jsme neměli ani jedno dítě pozitivní,“ uvedl ředitel.

Před týdnem mělo ve zlínských základních školách pozitivní antigenní test 185 dětí, kvůli velké vytíženosti testovacích míst měli rodiče dětí výsledky potvrzujících PCR testů teprve dva až tři dny poté. Mezitím byly děti vyloučeny z výuky a rodiče se o ně museli postarat.

Zlínská radnice proto zajistila PCR testy do čtyř nejpostiženějších škol. Celkově jich zřizuje třináct. Pokud v těchto školách vyšel v pondělí dítěti pozitivní antigenní test, byl ihned k dispozici PCR test. Výsledky by měly být k dispozici stejný den, řekla náměstkyně primátora Kateřina Francová (STAN).

Testování dětí ve školách pomocí PCR testů požaduje po státu vedení pražského magistrátu. Úřad pošle ministerstvům školství a zdravotnictví žádost, aby byly školám testy propláceny stejně jako na jaře.

Dva miliony lidí v Česku se od začátku epidemie nakazily koronavirem

První tři případy onemocnění covid-19 byly v Česku potvrzeny loni 1. března. Do konce roku 2020 vystoupal počet nakažených na více než 732 tisíc. Hranice jednoho milionu dosáhl letos 2. února. Tuto neděli vystoupal na 2 003 561 případů.

Za listopad přibylo do statistik zatím 237 435 případů, víc než za celé období od začátku letošního dubna do konce října. Listopadovým denním maximem je 22 948 nově potvrzených případů z pátku minulého týdne, což je rekordní počet od začátku epidemie. 

Zvyšujícímu se počtu odhalených případů v poslední době odpovídá i nárůst incidenčního čísla. V současnosti v Česku připadá na  sto tisíc obyvatel 1002 nově odhalených případů za posledních sedm dní, o 284 více než před týdnem.

Červený kříž pomáhá s očkováním

Zdravotníci lidem v Česku podali přes 13 milionů dávek vakcíny. Za neděli jich přibylo téměř 10 700. 

Český červený kříž pokračuje v akci na podporu proočkovanosti populace proti covidu. Projekt má název Vánoce v pohodě. V rámci něj očkovací týmy jezdí po republice a nabízejí vakcinaci –⁠ často v odlehlejších obcích, kde je dostupnost očkování nižší.

„Naším cílem je ulehčení práce zdravotníkům, aby měli prostor na další práci,“ uvedl v pořadu Studio 6 prezident Českého červeného kříže Marek Jukl.