I očkovaným se může covidový certifikát v Tečce zobrazit jako neplatný, je potřeba ho aktualizovat

Aplikace k prokázání bezinfekčnosti Tečka má po aktualizaci systému výpadky. Certifikát se může ukazovat jako neplatný. Podle Chytré karantény je potřeba v aplikaci aktualizovat parametry. Lidé si ale na Twitteru stěžují, že se jim to nedaří, systém hlásí chybu. Národní agentura pro komunikační a informační technologie (NAKIT) v pondělí ráno upozornila na to, že se taková věc může stát výjimečně, problémy ale přetrvávají a týkají se i lidí v zahraničí. Nedostupný byl chvílemi odpoledne také web, na kterém si lidé mohou očkovací certifikát vygenerovat pro tisk.

Na neplatný covidový certifikát v Tečce, i když jsou naočkovaní, upozornily na Twitteru desítky lidí z víc než čtyř milionů, kteří si aplikaci stáhli. Zmínili také podobné případy ve svém okolí. Aktualizace parametrů se jim v aplikaci nedařila stejně jako dalším uživatelům, kterým se ale certifikát ukazoval jako platný.

„Ve výjimečných případech může konfigurace krátkodobě zobrazit i očkovací certifikáty jako neplatné, toto lze řešit aktualizací parametrů (tlačítko je v oranžovém pruhu dole),“ napsala NAKIT v pondělí ráno na Twitteru.

V mobilní aplikaci Tečka se také v pondělí zkrátí platnost testů na nula minut, aby už lidé neočkovaní proti koronanaviru nebo bez prodělané nemoci nemohli aplikací dokládat covidový certifikát, doplnil NAKIT. Testy na koronavirus se až na výjimky už neuznávají jako covidový certifikát právě od pondělí.

Agentura upozornila zároveň na to, že výjimky z platného vládního opatření, zejména zřejmě pro lidi neočkované ze zdravotních důvodů, bude aplikace zohledňovat až ve své nové verzi v průběhu tohoto týdne. Kontraindikace k očkování proti covidu-19 musí do Informačního systému infekčních nemocí (ISIN), kde se evidují i data o testech či očkování, zanést lékař. Do Tečky se zatím proto nepromítají.

„Tato konfigurace čTečky a Tečky prozatím nebude podporovat výjimky z platného opatření, ty budou v nové verzi Tečky i čTečky k dispozici v průběhu týdne,“ sdělil v pondělí NAKIT. Partnerskou aplikaci čTečka mohou využívat k načtení QR kódu ti, kteří mají za povinnost covidové certifikáty kontrolovat.

Aplikaci Tečka mají staženou v mobilním telefonu víc než čtyři miliony lidí, kolem šesti set tisíc z nich ji používá denně, uvedla NAKIT počátkem listopadu. Aplikace byla spuštěna na konci června. Aplikace čTečka měla počátkem měsíce 938 tisíc stažení.