V Česku skončila plošná chřipková epidemie. Může to usnadnit testování na koronavirus

V Česku už není plošná epidemie chřipky. Oznámila to hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová. Oproti minulému týdnu ubylo nemocných s akutními respiračními infekcemi včetně chřipky o 7,3 procenta na 1226 na každých 100 tisíc obyvatel. Nemocných ubývá už čtvrtý týden v řadě.

„Nejnovější údaje ukazují, že počet pacientů s chřipkou i nadále klesá a plošná epidemie chřipky v ČR již odezněla. Epidemická ohniska jsou již pouze lokálního charakteru,“ uvedla hlavní hygienička.

Nadále však Gottvaldová doporučuje lidem, aby se vyhýbali větším uskupením lidí a dodržovali základní hygienická pravidla. Lidé by měli hlavně kýchat do kapesníku a pravidelně si mýt ruce, například po cestě hromadnou dopravou.

„Pokud už jste nemocní, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňujte a nešiřte dál. Je mnohem lepší chřipku vyležet, než nákazu dále šířit,“ doplnila hlavní hygienička.

Počty nemocných s infekcemi včetně chřipky se letos dostaly na úroveň plošné epidemie na konci ledna. Epidemie tak trvala zhruba měsíc. Situace tedy byla skoro stejná jako loni, kdy hygienici oznámili plošnou epidemii chřipky 1. února a odeznění epidemie 8. března.

Počet nemocných akutními infekcemi dýchacích cest včetně chřipky na 100 tisíc obyvatel
Zdroj: MZ ČR/SZÚ

V aktuální chřipkové sezoně bylo podle posledních údajů státu zaznamenáno do 28. února 250 závažných případů chřipkové infekce, kdy lidé skončili v nemocnici v intenzivní péči. Celkem 50 lidí infekci podlehlo.

Konec epidemie může usnadnit testování na nový koronavirus

Odeznění plošné chřipkové epidemie by podle dřívějšího vyjádření náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly mělo usnadnit testování na nový typ koronaviru.

Podle Prymuly bude po odeznění epidemie možné testovat všechny případy s podezřením na nákazu koronavirem, což v době nachlazení a chřipek není možné. V Česku je aktuálně potvrzeno 18 případů nákazy novým typem koronaviru, který se šíří po celém světě.