Každého, kdo se vrátí z Itálie, čeká dvoutýdenní karanténa. V Česku je už 19 lidí s koronavirem

Tisková konference ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) o momentální situaci kolem koronaviru (zdroj: ČT24)

Každý, kdo se od soboty vrátí z Itálie do Česka, se bude muset ozvat lékaři. Následně podle nového nařízení ministerstva zdravotnictví stráví dva týdny v karanténě. Po jednání s ministry a hejtmany to oznámil premiér Andrej Babiš (ANO). Předseda vlády věří, že tak zabrání většímu rozšíření nového typu koronaviru v Česku. Pozitivně testováno bylo v republice na koronavirus devatenáct lidí, uvedl v pátek večer ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Mezi nakaženými je i zhruba roční kojenec. Ani jeden z pacientů nemá závažný průběh onemocnění, dodal ministr.

Rizikovým regionem, kde vážně hrozí nákaza nemocí COVID-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru, je nově celá Itálie – nikoli jen čtyři regiony na severu země. Premiér Babiš po jednání s náměstkem ministra zdravotnictví Romanem Prymulou vyzval ke zrušení cest tam a po jednání s ministry a hejtmany oznámil, že každý, kdo se od soboty z Itálie do Česka vrátí, bude muset strávit dva týdny v karanténě. Jde podle něj o nařízení ministerstva zdravotnictví.

„Nařizuje se praktickým lékařům, aby u osob s trvalým pobytem v ČR, kteří se od 7. března 2020 navrátí z pobytu na území Itálie do ČR, rozhodli o karanténě v délce 14 dnů,“ řekl Babiš. Sami turisté, kteří se vrátí, se přitom musí na praktické lékaře bez osobního kontaktu (např. po telefonu – pozn. red.) obrátit. „Toto preventivní opatření je nezbytné, abychom se vyhnuli nekontrolovanému šíření koronaviru v ČR,“ uvedl premiér. 

Mimořádné opatření se začne vymáhat o půlnoci, nijak se nedotkne lidí, kteří se vrátí do té doby, nebo se už vrátili v posledních dnech. Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly bylo u lidí, kteří z Itálie přijeli zpět před týdnem, statisticky až pětkrát menší riziko, že se nakazili.

  • Lidé, kteří se od soboty vrátí z Itálie, musí tuto skutečnost oznámit bez osobního kontaktu lékaři. Ten rozhodne o dvoutýdenní karanténě
  • Při porušení pravidel karantény, které pro návratu z Itálie vyhlásilo ministerstvo zdravotnictví, hrozí pokuta až tři miliony korun. 
  • Hlavní hygienička České republiky Gottvaldová potvrdila, že ze tří nových případů nakažených koronavirem se dva vztahují k cestování do Itálie.
  • Nově budou podle náměstka ministra zdravotnictví Prymuly nakažení novým typem koronaviru izolováni doma. Do nemocnic půjdou jen vážné případy.
  • Stát je připraven vytvořit programy pro kompenzaci ztrát podnikatelů v souvislosti s opatřeními, která vyhlásil kvůli koronaviru. 
  • Dezinfekční opatření kvůli koronaviru se rozšíří i na další vlaková nádraží. Česká pošta bude distribuovat letáky do 4,7 milionu domácností.

Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly jsou v Evropě čtyři země, kde se nákaza šíří nekontrolovaně, a to Německo, Španělsko, Francie a především Itálie.

„Je zřejmé, že musíme být připraveni zejména na to, abychom měli dostatek ventilovaných lůžek, protože v Itálii prošlo jednotkami intenzivní péče 350 lidí,“ řekl Prymula. Lůžka s ventilátory jsou potřebná pro pacienty, kterým se rozvinou komplikace, například těžký zápal plic nebo dechová nedostatečnost.

„Najedeme na systém, který bude podobný jako v ostatních zemích. Případy, které jsou pozitivní, ale jejich klinický průběh je naprosto nezávažný, budou izolovány v domácích podmínkách. V nemocnicích budou případy, které budou vyžadovat péči,“ dodal náměstek.

Budou podle něj také vyčleněné nemocnice, které budou pečovat o nakažené, kteří budou potřebovat další lékařskou péči, například budou rodit nebo mít infarkt. Půjde o stejná zdravotnická zařízení s infekčními odděleními, která mohou v současné době odebírat vzorky.

Ty také zajišťují v Praze, Brně a Středočeském kraji domácí odběry vzorků. Postupně se bude s nimi začínat i v dalších krajích. „Snažíme se, aby v odběrových týmech nebyly jen sestry z infekce, ale jsou i lokality, například Ústí nad Labem, kde už se teď potýkáme s nedostatkem sester,“ řekl Prymula.

Cesty do Itálie Čechům nedoporučuje také Černínský palác. Zdůvodnil to rozhodnutím ministerstva zdravotnictví o karanténě pro všechny, kdo se vrátí.

Izolovaným lidem by mělo být umožněno pracovat z domova

Zaměstnavatelé by potom podle něj měli zdravým lidem izolovaným po návratu z cest dovolit pracovat z domova anebo jim uznat překážku v práci a vyplatit jim plnou mzdu. Podle předsedkyně opoziční TOP 09 Markéty Pekarové Adamové by ale v tom případě měl firmám přispět stát. „Pro zaměstnavatele, zvláště menší a střední, to může být až likvidační,“ podotkla.

Události, komentáře: Povinná karanténa a ekonomický dopad koronaviru (zdroj: ČT24)

Také podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly by ale bylo vhodné, aby rozdíly ve mzdách doplácela zaměstnancům vláda, a to i v případě, že je nařízená domácí karanténa. V ní lidé dostávají 60 procent mzdy. „Ten, kdo je v karanténě, ten přijde o nemalé finanční prostředky,“ poukázal.

Babiš připustil, že by to tak mohlo být. Stát je podle něj připraven obratem ve spolupráci s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou vytvořit programy pro kompenzaci ztrát podnikatelů v souvislosti s opatřeními, které kvůli koronaviru vyhlásil.

Události: Stát nařídil karanténu všem Čechům po návratu z Itálie (zdroj: ČT24)

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) řekl, že je ministerstva připraví přes víkend. „Připravujeme programy pro podniky, podnikatele a živnostníky, kteří budou v důsledku tohoto opatření a vlivu koronaviru jakýmkoliv způsobem postiženi na základě provozního kapitálu,“ uvedl Havlíček.

Již nyní je v karanténě 1011 lidí, nejvíce v Praze. Podle vlády je aktuálně v Itálii asi 16 500 Čechů. Karanténa je povinná, při jejím porušení hrozí až třímilionová pokuta.

Asociace cestovních kanceláří: Výzva necestovat do Itálie je nesmyslná

Svoji výzvu k omezení cest do Itálie podpořil Babiš aktuálními čísly z Apeninského poloostrova – za den přibylo 769 nově nakažených lidí a v souvislosti s koronavirem zemřelo 41 lidí. Podle Asociace cestovních kanceláří je ale výzva necestovat do Itálie nesmyslná v situaci, kdy do Česka mohou bez omezení cestovat Italové.

„Jsou tu desítky tisíc, kteří se pohybují po Čechách, a další desítky tisíc se do Čech chystají. Není žádný zákaz vstupu italských občanů na české území,“ poukázal mluvčí asociace Jan Papež. Dodal, že problém může být i s individuálními turisty z Česka, kteří nemají cestu na Apeninský poloostrov zajištěnou od cestovní kanceláře. „To je circa 50 procent těch lidí, kteří nedostanou od hoteliérů peníze zpátky,“ podotkl.

Události: Nemocnice omezily nebo přímo zakázaly návštěvy na lůžkových odděleních (zdroj: ČT24)

Již devatenáct lidí s potvrzeným koronavirem

V Česku je počet nemocných řádově nižší. Koronavirus byl zatím stoprocentně potvrzen u devatenácti lidí, oznámil ministr zdravotnictví. Od čtvrtka tak přibylo sedm nových případů. Tři lidé jsou podle Vojtěcha v domácím léčení.

Jedním z nakažených je roční kojenec. Nejstaršímu pacientovi je 68 let. Žádný z devatenácti potvrzených případů nemá závažný průběh nemoci. 

Ministr uvedl, že většina pacientů pobývala v Itálii, jedna nakažená v americkém Bostonu a jedna se nakazila od příbuzných v Česku. U žádného infikovaného není vážný průběh nemoci.

Odpoledne bylo ještě potvrzených osmnáct nemocných. „Devatenáctný případ je z Ústeckého kraje, je zcela nový, kdy je to opět lyžařský zájezd do oblasti Lombardie, ale nemá spojitost s tím původním klastrem. Tato paní, která byla nově pozitivně identifikována, je v tuto chvíli v domácím léčení a bude rozhodnuto, jestli bude hospitalizována v Masarykově nemocnici,“ uvedl ministr zdravotnictví. 

SZÚ zveřejnil seznam laboratoří způsobilých k testování

Jeden člověk s pozitivním testem se obrátil nejprve na soukromou laboratoř, uvedl dříve Vojtěch.

První pozitivní test oznámila zmíněná soukromá laboratoř již ve středu, tehdy šlo o ženu, která navštívila italský region Trentino. Ten není považován za rizikový, a proto ji Státní zdravotní ústav na testování neposlal. Ministr Vojtěch poté připustil, že žena postupovala správně, přesto varoval před tím, aby se lidé obraceli na jakoukoli laboratoř.

„Laboratoř musí mít akreditaci, certifikaci, smlouvy se zdravotními pojišťovnami. V případě této laboratoře tomu tak nebylo,“ poznamenal Vojtěch po středečním případu.

Státní zdravotní ústav nově zveřenil seznam všech laboratoří, které považuje za způsobilé testovat vzorky na nový typ koronaviru. Jde o osm laboratoří, kromě národní referenční laboratoře SZÚ a ostravského Zdravotního ústavu jde o laboratoře v nemocnicích v Hradci Králové, Českých Budějovicích, Brně a v Praze Na Bulovce a laboratoře ostravské polikliniky Agel. Ty jsou jediné soukromé.

Přibýt by ale mohly další, zdravotní ústav vyzval laboratoře, které mají zájem se do sítě laboratoří vyšetřujících koronavirus zapojit, aby jej kontaktovaly s tím, že laboratoře dohlížející na COVID-19 musí mít „zaveden systém kontroly kvality, který je kontinuálně kontrolován“.

Podmínkou pro test už není jen návštěva rizikové oblasti nebo kontakt s někým, kdo tam byl

Mezi prvními rozšířili rizikovou oblast na celou Itálii krajští hygienici ze Zlínského kraje. „Je zemí s lokálním přenosem onemocnění COVID-19,“ uvedla již před Babišovou výzvou vedoucí protiepidemického oddělení krajských hygieniků Vlasta Fojtíková. 

Zlín, kde končí jarní prázdniny, navíc doporučil ředitelům vyhlásit na pondělí volno ve školách ve městě, pokud nemají jistotu, že se všichni rodiče dozvěděli o karanténě pro ty, kdo se vrátili z Itálie.

Od čtvrtka ale beztak platí, že testování na koronavirus mohou podstoupit i lidé, kteří rizikovou oblast nenavštívili nebo nebyli v kontaktu s někým, kdo v ní byl. Po kontroverzi, kdy na odběr vzorků nebyla s argumentem, že nenavštívila rizikový region, poslána žena, u níž nakonec koronavirus potvrdila soukromá laboratoř, oznámilo ministerstvo zdravotnictví, že se nově bude testovat každý, u koho se lékař a epidemiolog shodnou, že má příznaky nemoci COVID-19.

Ordinace nemocného lékaře připravuje seznam jeho pacientů

Na virus byli zatím pozitivně testováni jen ti, kdo byli v Itálii a nakazili se tam. Plus jejich příbuzní – matka jednoho z prvních nakažených v ČR je podle ústeckých lékařů první pacientkou, na kterou se koronavirus přenesl až na českém území. Nyní ale mají hygienici podezření, že mohlo v Česku dojít k prvním přenosům i mimo rodiny. Mezi těmi, u nichž test potvrdil nákazu ve čtvrtek, totiž je i lékař z Prahy.

Jeho ordinace nyní připravuje seznam pacientů, které v předchozích dvou dnech vyšetřil. Epidemiolog se potom bude zabývat otázkou, zda nemohl někoho nakazit. „Podle momentálních informací neměl daný lékař s většinou pacientů tělesný kontakt. Opatření budou přijímána postupně v závislosti na vyhodnocení míry rizika kontaktu s pacienty,“ uvedl mluvčí pražských hygieniků Zbyněk Boublík.

Po zákazu letů i zákaz vývozu dezinfekce

Od pátku platí v Česku i další z opatření, která stát zavádí ve snaze zpomalit šíření nákazy v zemi a zajistit ochranu obyvatel. Poté, co přestaly létat přímé linky do Milána, Bergama či Benátek a byla stanovena maximální cena respirátorů a zákaz jejich vývozu, platí nově i zákaz vývozu dezinfekčních přípravků na ruce. Podle ředitele Státního zdravotního ústavu Pavla Březovského hrozí jejich nedostatek.

„Je to hlavně z důvodu, že se lidé předzásobili těmito přípravky. Ukazuje se, že se ztrácí tyto přípravky i z nemocnic, kde to má sloužit pacientům. Takže je situace nepříliš dobrá,“ poznamenal.

Průběžně pokračuje i testování lidí, u kterých pojali hygienici podezření, že se mohli nemocí COVID-19 nakazit. Vzorky byly od ledna odebrány téměř pěti stovkám lidí. Ministerstvo zdravotnictví očekává, že by nejvíce pozitivních případů mohlo být o víkendu, až se budou vracet desetitisíce turistů z Itálie. 

ČZU obnoví výuku

První tři lidé, u kterých se nákaza v Česku potvrdila – vědec ze zemědělské univerzity, účastník lyžařského zájezdu a americká turistka studující v Miláně – jsou podle lékařů již bez symptomů nemoci, mohou tedy doufat, že je brzy propustí z nemocnice. Nejprve však budou nutné dva negativní testy a propuštění budou muset schválit epidemiologové. Navíc ani potom ještě nebudou lidé hospitalizovaní s koronavirem zcela volní. Zprvu budou mít nařízenou domácí karanténu.

Mezi první trojicí pozitivně testovaných lidí v republice byl profesor České zemědělské univerzity, která následně přerušila výuku. Kampus v pražském Suchdole osiřel na celý týden, od pondělí se ale začne opět přednášet. Do konce března se však nebudou konat hromadné akce, škola zruší i ples.