V Česku je přes sto tisíc nakažených, nemocnice od čtvrtka nesmí provádět plánované zákroky

Události: Přípravy nemocnic na další vlnu (zdroj: ČT24)

Šíření nemoci covid-19 zrychluje, roste reprodukční číslo a nakažených je v Česku v současnosti 105 tisíc, což je nejvyšší hodnota od 8. listopadu. V nemocnicích se s koronavirem léčilo nejvíc pacientů za poslední měsíc. Od čtvrtka nesmí nemocnice podle mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví přijímat pacienty na plánovanou odložitelnou péči. Musí také navyšovat kapacity pro pacienty s covidem-19.

On-line přenos

Šíření koronaviru - prosinec

  • 23:52

    WHO schválila pro nouzové použití vakcínu firem Pfizer-BioNTech. Tento krok podle WHO pomůže zemím urychlit jejich vlastní schvalovací procesy.

  • 23:50

    Jeden ze dvou republikánských kandidátů v senátních volbách v americkém státě Georgie je krátce před důležitým druhým kolem hlasování v karanténě. Volební tým Davida Perduea oznámil, že obhajující senátor byl v kontaktu s nakaženým koronavirem.

  • 23:49
    Česko

    V Praze, Ostravě nebo Olomouci lidé dnes večer protestovali proti vládním koronavirovým opatřením. V hlavním městě se podle policie demonstrace zúčastnilo několik desítek lidí. Shromáždění na Václavském náměstí ze všech míst trvalo nejdéle, demonstranti se přes výzvy policie odmítali rozejít. Policisté zajistili tři lidi, při zákroku se nestala žádná zranění.

„Tímto opatřením není dotčena kapacita zdravotnického systému určená pro poskytování neodkladné péče, u které by jejím neposkytnutím hrozilo bezprostřední ohrožení života, náhlá smrt, vážné ohrožení zdraví nebo vážné zhoršení zdravotního stavu,“ píše se v opatření ministerstva.

Podobné opatření rezort přijal 22. prosince, bylo ale mírnější. Nemocnice neakutní plánovanou péči musely jen omezit, nové opatření nařizuje její „okamžité zastavení“.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) k tomu uvedl, že růst počtu hospitalizovaných považuje za závažnější problém než růst počtu nakažených. V úterý se v nemocnicích léčilo nejvíc pacientů s covidem-19 za poslední měsíc. Z 5712 hospitalizovaných bylo 826 ve vážném stavu. Od 26. prosince jich přibylo přes tisíc. Rozhodující podle Blatného bude první týden v lednu.

Skóre protiepidemického systému PES se vyhouplo na osmdesát bodů ze sta a po třech předchozích dnech je znovu na pátém, nejhorším stupni rizika.

Testování zdarma bude pokračovat i po 15. lednu

Dobrovolné testování na covid-19 antigenními testy se ukázalo podle resortu zdravotnictví jako efektivní a bude pokračovat i v příštím roce po 15. lednu. „Umožňuje odhalit zejména takzvané bezpříznakové přenašeče, kteří mají díky tomu možnost zachovat se zodpovědně a ochránit nejen sebe, ale zejména své blízké před nákazou,“ vysvětlila mluvčí ministerstva Barbora Peterová.

Přesné počty testů, které byly od 16. prosince provedeny, ministerstvo ani Ústav zdravotnických informací a statistiky nezveřejnily. Podle Peterové jich byly statisíce a pozitivních z nich byly zhruba čtyři procenta.

O testování byl zejména před Vánocemi velký zájem. Volné termíny podle rezervačního webu do konce roku většinou nejsou. Objevují se jednotlivé, pokud se někdo na poslední chvíli odhlásí.

Česká republika je druhá nejhorší v EU

Den před koncem roku je Česko druhou nejzasaženější zemí v celé Unii (při přepočtu na obyvatele), horší bilanci má už jen Lucembursko – a například osmkrát lidnatější Spolková republika za den hlásí o čtyři tisíce nakažených méně než Česko.

Oproti úterý v tuzemsku rizikový index stoupl o devět bodů, z jednasedmdesáti na osmdesát. Reprodukční číslo se zhoršilo na 1,0, zhoršuje se také nákaza mezi seniory a podíl pozitivních testů na celkovém počtu. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví.

Z krajů je od středy v pátém stupni většina včetně Prahy. Počet bodů v metropoli přitom stoupl nejvýrazněji, a to z úterních 61 na středečních 76. Je za tím zhoršení pozitivity testů a reprodukčního čísla. Ve čtvrtém stupni je pět krajů. Nejméně bodů má Karlovarský kraj, nejvíce Královéhradecký. V úterý přitom byly téměř všechny kraje ve čtvrtém stupni, pouze Moravskoslezský byl v pátém.

Ministerstvo čeká další nárůst případů

Absolutní čísla se zhoršují. Aktuálně má nákazu přes 105 tisíc lidí, což je nejvíc od 8. listopadu. V úterý testování odhalilo přes šestnáct tisíc pozitivních případů, v podílu na počet všech provedených testů jde o rekordních 48,5 procenta – nákaza se tedy potvrdila u každého druhého člověka. 

Epidemická situace se navíc podle resortu nezlepší ani začátkem ledna. Během Vánoc se totiž méně testovalo, lidé se navíc častěji setkávali. Odborníci proto očekávají vysoké přírůstky i v následujících dnech. Ministr zdravotnictví proto vyzývá lidi, aby omezili kontakty na konci roku.

Záchranáři i letos na Silvestra budou v pohotovosti

I když platí zpřísněná vládní opatření, i letos pražská záchranná služba na Silvestra posílí provoz oproti běžným nočním službám. V ulicích hlavního města bude mít celkem 33 posádek, včetně kamionu Golem. Přestože platí zákaz vycházení po 21. hodině, očekávají totiž záchranáři vyšší počet výjezdů. Situaci jim ale ztěžuje i počet zdravotníků zasažených koronavirem.

Mluvčí pražské záchranky Jana Poštová vysvětlila, že mimo klasické případy na Silvestra budou i v tomto režimu záchranáři jezdit pro pacienty nakažené covidem-19. Provoz posílí o osm záchranářských posádek. „Pět z nich bere pražská záchranná služba z vlastních záloh,“ doplnila Poštová.

Tíseň v krajích

„Situace je riziková a dynamika šíření velmi vysoká. Po Vánocích se dotestovává a dosbírává to, co z Vánoc vyšlo. Velké nárůsty v Česku očekáváme do konce roku, pracovní dny do Silvestra budou asi o vysokých číslech, okolo deseti tisíc zachycených denně,“ konstatuje ředitel ÚZIS Ladislav Dušek.

„Určující bude první týden v lednu. Všechny modely, které máme, bohužel potvrzují, že minimálně do 10. ledna budeme čelit rizikovým číslům. Směřujeme k číslu šest tisíc hospitalizovaných. Kapacity v krajích budou potřeba na nárůsty počtu pacientů s covidem,“ dodává. 

Tíseň potvrzují i kraje. Nemocnice na Karlovarsku žádají o opětovnou pomoc mediky a studenty zdravotnických oborů, nedostatek personálu má i nemocnice v Pardubicích, kde do týdne na plicní a infekční oddělení nastoupí sedmadvacet vojáků.

Opatření v Česku odpovídají pátému stupni podle rozhodnutí vlády už od neděle, a to minimálně do 10. ledna. Uzavřít se například musela většina obchodů a lidé se mohou potkávat v menších počtech.

Přišly vakcíny pro více než 23 tisíc lidí

Situaci má zlepšit právě očkování, které začalo v neděli.  V Česku bylo dosud zhruba deset tisíc dávek vakcíny od firem Pfizer a BioNTech. Ve středu dorazily další dávky vakcíny proti covidu-19, kterými bude možné naočkovat až 23 400 lidí. Počínaje 30. prosincem totiž smějí nemocnice očkovat z jedné ampule šest lidí namísto pěti. Změna má tak zvýšit počet očkovaných.

Odborníci upozorňují, že se nejedná o ředění vakcíny. Výrobci totiž při stanovení počtu dávek z jedné lahvičky zohledňují takzvaný „mrtvý objem“, který vzniká při natažení každé injekční stříkačky. Při efektivním nakládání s látkou je možné objem lépe využít, a právě k tomu vede nově platná změna.

Mimo Prahu, Brno a Ostravu vakcína dosud nebyla, středeční další várka vakcíny proto zamíříla právě do krajů. Například Jihočeský kraj díky ní očkování plánuje už na Silvestra. „Všechno funguje tak, jak má, všechno, co přijde, je naočkováno,“ dodal premiér Andrej Babiš (ANO).

Přípravy na očkování

Ministerstvo spolu s týmem Chytré karantény současně připravuje metodiku pro očkovací místa a detailní plán vakcinace. Spolu s kraji ho chtějí obě skupiny vypracovat do 5. ledna. Koncepce má navazovat na vakcinanční strategii, kterou vláda projednala už před svátky a kterou kraje kritizovali jako příliš obecnou.

Česká strategie počítá s tím, že už v lednu bude dostupná i vakcína od společnosti Moderna, kterou má Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) schvalovat 6. ledna. V lednu by tak vakcíny od firem Pfizer a BioNTech mělo být očkováno asi 139 tisíc Čechů a od firmy Moderna asi 40 tisíc.

Registrační a rezervační systém, přes který se na očkování bude moci objednat veřejnost, bude spuštěn v polovině ledna. Podle dřívějších informací bude třeba se přihlásit přes internet. Jestli bude možná i jiná forma, zatím jasné není.