Ústavní soud se zastal synů, kterým zemřela v nemocnici matka

Ústavní soud dal novou šanci na odškodnění potomkům ženy, která zemřela na Štědrý den 2003 ve Fakultní nemocnici Brno. Vrchní soud v Olomouci označil nárok za promlčený, nyní se musí případem zabývat znovu. Krajský soud v Brně před tím přiznal oběma žalobcům milion korun za trauma způsobené smrtí matky. Když zemřela, bylo jim osm a jedenáct let. Po zásahu odvolacího soudu ale nedostali nic.

Ženu v prosinci 2003 po ambulantním vyšetření hospitalizovali na gynekologicko-porodnické klinice s podezřením na zánět vaječníků. Dostala antibiotika, absolvovala sérii vyšetření a zdálo se, že zdravotní stav se zvolna zlepšuje. Následovalo však prudké zhoršení a dvě operace. Lékaři nakonec zjistili masivní krvácení do břicha, které se stalo příčinou smrti.

V návaznosti na tragickou událost čelil obžalobě vedoucí lékař oddělení. Po rozsáhlém dokazování včetně několika znaleckých posudků dospěl soud k závěru, že lékař postupoval v souladu s aktuálními poznatky medicíny, a zprostil ho obžaloby.

Pozůstalí neuspěli ani se žalobou o jednorázové odškodnění. Podle justice se neprokázalo zavinění ani příčinná souvislost mezi postupem nemocnice a smrtí ženy.

Dvakrát milion korun za trauma z úmrtí matky

V únoru 2010 pozůstalí podali u Krajského soudu v Brně další žalobu, tentokrát o náhradu nemajetkové újmy vzniklé v důsledku psychického traumatu ze smrti matky. Krajský soud zadal vypracování nového znaleckého posudku a na základě jeho závěrů rozhodl, že ošetřující lékaři nepodnikli dostatečné kroky ke zjištění příčiny a k následné léčbě zhoršujícího se zdravotního stavu. Každému z potomků soud přiřkl milion korun.

Nemocnice se však odvolala a Vrchní soud v Olomouci rozhodl, že nárok je promlčený. S jeho závěry se původně ztotožnil i Nejvyšší soud. Nyní se kauza vrátí zpět na úroveň odvolacího soudu.