Tygři a lev utekli na Královéhradecku kvůli špatnému zabezpečení klece, zjistili veterináři

Klec, ze které v pondělí v Bioparku Štít utekli dva tygři a jeden lev, nebyla podle veterinářů dostatečně zabezpečená. Zjistili to při následné kontrole. Krajská veterinární správa Královéhradeckého kraje také nařídila chovateli, aby zvířatům zlepšil podmínky. České televizi to řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Kvůli zjištěným pochybením podali inspektoři podnět k obci s rozšířenou působností, pod kterou Štít patří, tedy Hradci Králové.

Chovatel musí podle veterinářů udělat v bioparku úpravy. „Chovatel musí jednoznačně rozšířit prostor, ve kterém se šelmy nachází, a obohatit ho. To znamená dát jim tam například kmen, po kterém by mohly šplhat,“ uvedl Vorlíček. Zvířata totiž teď jsou v klecích, které jsou pouze pro převoz. Pokud se chovatel nebude pokynem veterinářů řídit, hrozí mu pokuta.

Mluvčí SVS Petr Vorlíček zároveň ČT řekl, že dovoz zvířat z Německa nebyl ani řádně nahlášený, a proto chovatel dostal pokutu 30 tisíc korun.

Dva tygři a lev utekli ze svých klecí v pondělí krátce před desátou hodinou dopoledne. Třem veterinářům se podařilo šelmy uspat půl hodiny po poledni. Desetiletý lev a dva třináctiletí sibiřští tygři jsou vyřazenými zvířaty z jednoho cirkusu z Berlína. Do bioparku, který sídlí v areálu bývalého vepřína, se šelmy dostaly před třemi měsíci.