V bioparku na Hradecku utekli dva tygři a lev z cirkusu. Veterináři už je uspali, šelmy míří do Turecka

V bioparku na Hradecku utekli dva tygři a lev z cirkusu (zdroj: ČT24)

V soukromém Bioparku Štít na Hradecku utekli dopoledne dva tygři a jeden lev. Zvířata neopustila areál bioparku. Veterinářům se je krátce po poledni podařilo všechny uspat. Na místě zasahovalo osm policejních hlídek, zásahová jednotka i vrtulník. Zvířata nejsou z bioparku, ale z německého cirkusu Williams. Mají namířeno do nové turecké zoo pro přestárlá zvířata.

Podle spolumajitelky bioparku Jitky Brusové bylo uspání zvířat prioritou. Desetiletý lev a dva třináctiletí sibiřští tygři v klidu leželi na jednom místě pod borovicí v oploceném areálu. Čekalo se proto na příjezd tří veterinářů, aby bylo možné šelmy uspat najednou a nedošlo tak k problémům. 

„Veterinářům jsme dělali policejní doprovod, aby se do bioparku dostali co nejrychleji,“ řekla mluvčí hradecké policie Iva Kormošová. Lukáš Pavlíček například přijel ze Zoo Dvůr Králové nad Labem. Zásah byl podle něj výjimečný tím, že se uspávaly tři šelmy najednou. Jinak vše proběhlo normálně, zvířata byla klidná. Šelmy podle něj dostaly zásah z asi patnácti metrů. „Střílí se tam, kde je největší svalovina,“ dodal.

Chybí povolení pro převoz šelem do Turecka

Zvířata jsou z německého cirkusu Williams a přes Česko se mají dostat dál do Istanbulu, kde podle majitele bioparku Antonína Hnízdila zamíří do nově vybudované zoo pro přestárlá zvířata. „Jejich kariéra v cirkusu skončila a cirkusáci řešili, co s nimi budou dělat. Nám se povedlo jim zajistit nové bydliště v Istanbulu, kde postavili novou zoo,“ řekl Hnízdil. 

V Bioparku Štít utekli z klece dva tygři a lev
Zdroj: David Taneček/ČTK

V bioparku už ale šelmy čekají tři měsíce, protože zatím nemají potřebné dokumenty na vývoz z EU. „Naše úřady spolupracují s tureckou stranou, ale jde to všechno pomalu,“ poznamenal Hnízdil. „Okolnosti neznám, ale ohánět se tím, že zachraňuji zvířata z cirkusu, a mít je někde tři měsíce s tím, že půjdou potom do Asie, to ve mně vzbuzuje určité otázky,“ reagoval ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. 

Jak zvířata utekla, není zatím jasné. Dveře od klece byly podle Hnízdila vypáčené. „Policejní technik konstatoval, že to při tomto zajištění nemohla být práce ani člověka, ani lva. V podstatě nevíme, jak se dostali ven… Osobně bych byl raději, kdyby to byla chyba moje nebo ošetřovatele. Nejhorší varianta je, že tomu někdo pomohl,“ řekl České televizi. Policie nyní bude dál zjišťovat okolnosti útěku.

Podle reportéra ČT Vlastimila Weinera byl biopark během zásahu obklíčený střelci ze zásahové jednotky: „Pokud by se některá zvířata pokusila areál opustit, zřejmě by se začalo střílet, a to ostrými náboji.“ Nikdo z policistů nakonec zasahovat nemusel. V pondělí je navíc biopark pro veřejnost uzavřený, návštěvní dobu má v létě od úterý do neděle.

Loni v květnu v bioparku lev zranil devětačtyřicetiletého muže z Prahy. Muž si chtěl lva vyfotit a do klece mřížemi prostrčil ke zvířeti ruce s fotoaparátem. Tříletý samec lva pustinného pak na muže zaútočil.  

Puma ze Zvole byla na útěku tři dny

Šelma utekla na konci června ze svého kotce i ze zooparku ve Zvoli. Pumu se podařilo odchytit až po třech dnech. Majitel zooparku Tomáš Machač za to musí zaplatit i pokutu, protože se útěk zvířete bere jako týrání. Ze zooparku utekla puma také loni v červenci.

Bobek i ochránci přírody kvůli tomu volají po přísnějších pravidlech chovu velkých šelem. V současnosti podle nich chybějí a veterinární správa těžko vymáhá dodržování stávajících podmínek. „Musíte mít zbrojní pas na pistoli, na auto řidičák, ale když si chcete pořídit lvíče nebo tygře, tak za dvacet tisíc není nejmenší problém,“ řekl ČT.

Rozhovor s Miroslavem Bobkem (zdroj: ČT24)

Bobek navíc upozorňuje i na další problémy při chovu šelem: „V některých případech dochází k tomu, že se lvici nebo tygřici vezme mládě, o které by se jinak starala, a za peníze se dává lidem k pomazlení. Přitom se z něj stává psychický mrzák.“

V soukromých zahradách je v Česku zaregistrováno téměř 250 takových zvířat. Šelmy může v Česku chovat každý, kdo získá povolení veterinární správy. Jak velké musí být kotce, zákony neřeší. Stejně jako to, kam případně odebraná zvířata přesunout.