Turisté evakuovaní z egyptské Taby se v noci vrátili do Česka

Události: Evakuace Čechů z egyptské Taby (zdroj: ČT24)

Turisté evakuovaní z Egypta jsou zpátky v Česku. Všechna tři letadla přistála po půlnoci v Brně a v Praze. Zpátky se vrátilo 479 lidí. Cestovní kancelář přepravila klienty zpět poté, co v Egyptě zaútočili zřejmě jemenští šíitští povstalci Hútíové. Zatím ale není jasné, jestli severoafrická země byla primárním cílem. V letovisku Taba dron zasáhl zdravotnické středisko, další exploze se ozvala v nedaleké Nuweibě.

Jedna z cestujících po návratu do Česka řekla, že poté, co museli turisté opustit hotel, je doprovázeli vojáci a policisté. Někteří z lidí uvedli, že přišli jen o několik dní dovolené, část z nich však do Egypta dorazila teprve ve čtvrtek.

„Už večer to tam trochu bouchalo, bylo nám řečeno, že je všechno v pohodě, že jsou na to zvyklí. Ale v jednu hodinu a 40 minut se hotel otřásl,“ popsala turistka  Hana Geržová po návratu do Prahy. 

S příbuznými a kamarády bydlela jen osm kilometrů od místa páteční noční exploze. V půl deváté ráno jim pak personál řekl, ať si co nejrychleji zabalí a přesunou do jiného hotelu o čtrnáct kilometrů dále.

Tam cestovní kancelář svezla i další turisty. Odpoledne je pak autobusy odvezly na letiště ve zhruba dvě stě kilometrů vzdáleném Šarm aš-Šajchu. „Nám bylo řečeno, že poletíme. A když jsme viděli tu situaci, neměli jsme důvod to zpochybňovat a letěli jsme,“ dodal další z evakuovaných.

Další z českých turistů uvedl, že poté, co v osm hodin ráno vstal, slyšel dvě tlumené rány. Nejprve netušil, co se děje. „Potom mi však kolegové řekli, že viděli, jak letí raketa a za ní stíhačka F-35, která ji sestřelila, a dopadlo to blízko nás. Bylo to v bungalovu cítit, jak to nadskočilo a okna se zatřepala,“ řekl.

Na tom, že odjezd z Egypta proběhl bez problémů, se shodovala většina. „Když přišla druhá rána, tak jsme si řekli, že půjdeme balit, a pak už přišli delegáti a informovali nás o všem, takže byli super,“ uvedla Pavla Chadrabová, jedna z evakuovaných. 

Jedno letadlo přistálo v Brně, dvě v Praze

Češi z Egypta odletěli ve třech letadlech společnosti Smartwings. Jedno kolem půlnoci přistálo v Brně, další dvě zamířila do Prahy, kde přistála kolem jedné hodiny ráno. 

Podle informací českého ministerstva zahraničí výbuch v Tabě zranil šest lidí. Žádní Češi mezi nimi nebyli, uvedl mluvčí resortu Daniel Drake.

V letovisku byli klienti cestovní kanceláře Čedok. Další cestovní kanceláře CK Blue Style, Fischer a Alexandria uvedly, že zde žádné klienty nemají.