Svobodné povede do eurovoleb jejich předseda Vondráček. Stranu podpoří Soukromníci a další uskupení

V čele kandidátky Svobodných bude v červnových volbách do Evropského parlamentu předseda strany Libor Vondráček. Svobodní, kteří v minulosti měli v Evropském parlamentu jednoho zástupce, jdou do voleb s podporou Soukromníků, strany Pro Plzeň a hnutí Zdraví Sport Vzdělání 2012, jejichž zástupci na kandidátce rovněž budou.

Na prvních třech místech kandidátky budou zřejmě členové Svobodných. Předsedu strany Libora Vondráčka by měl na druhém místě doprovodit šéf buňky v Moravskoslezském kraji Matěj Gregor a na třetím bývalý prezidentský kandidát Karel Diviš.

Detaily o složení kandidátní listiny slíbili Svobodní představit až později. Podle Vondráčka by na ní měl být ještě jeden bývalý uchazeč o post hlavy státu.

Podpora od tří dalších subjektů je podle Vondráčka potvrzením toho, že se Svobodným postupně daří spojovat pravicové osobnosti a subjekty. Soukromníci podle jejich předsedy Petra Bajera podpořili kandidátku Svobodných místo sestavení své vlastní ve snaze zabránit štěpení pravicových voličů. Se Svobodnými mají podle něj společné cíle například v zabránění federalizace Evropy nebo boji proti byrokracii. Soukromníci se Svobodnými kandidovali již v minulosti. V roce 2021 měli společnou kandidátku ve sněmovních volbách ještě s Trikolorou.

Podle Vondráčka nelze ve volbách do Evropského parlamentu slibovat, že europoslanci některé věci prosadí, lze ale slíbit dodržování sedmi zásad, pod které se podepsali představitelé čtyř spolupracujících politických uskupení. Případní europoslanci Svobodných by podle nich v Evropském parlamentu usilovali mimo jiné o zrušení zákazu aut se spalovacím motorem, ochranu české koruny nebo důslednější ochranu vnějších hranic před nelegální migrací.

Volby budou v červnu

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční letos v červnu. Česko obsadí 21 ze 720 europoslaneckých křesel. V současnosti nejvíce z nich náleží europoslancům zvoleným za ANO, druhá v minulých evropských volbách skončila ODS, třetí Piráti, další čeští europoslanci byli zvoleni na kandidátkách TOP 09, SPD, KDU-ČSL a KSČM. Svobodní v tomto období zastoupení v Evropském parlamentu nemají, měli ho však v předchozím období mezi lety 2014 a 2019. Původně byl zvolen tehdejší předseda strany Petr Mach, který později rezignoval a nahradil ho Jiří Payne. Mach letos sice znovu kandiduje, ale jako lídr SPD.

Lídry svých kandidátek představila již i některá další uskupení. ANO povede za snahou o obhajobu volebního vítězství z roku 2019 bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Koalici SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) povede do evropských voleb europoslanec a exministr zahraničí, evropských záležitostí a obrany Alexandr Vondra (ODS), Piráty další nynější europoslanec Marcel Kolaja, v čele kandidátky STAN budou ekonomka a bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová a někdejší poslanec hnutí Jan Farský. SOCDEM postaví do čela kandidátky někdejšího ministra zahraničí a kultury Lubomíra Zaorálka, Zelení zakladatelku neziskové organizace Konsent Johannu Nejedlovou.