Stíhání Kocourka bude nejspíš odloženo, exmanželka neudělila souhlas

Praha – Stíhání exministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka navrhla zastavit policie údajně na přání jeho bývalé manželky, před kterou ukryl 16 milionů korun. Píše o tom dnešní Právo. Poškozování věřitele patří mezi trestné činy, u kterých je třeba ke stíhání souhlasu poškozeného, pokud se odehrají mezi blízkými. Kocourkova bývalá manželka ale se stíháním Kocourka a jeho matky, která se v aféře s „odklonem“ peněz také angažovala, neudělila souhlas.

Dozorující žalobce z Prahy-západ Zdeněk Matula dodal, že návrhu zatím nevyhověl, a uložil policii ho doplnit. Policie se má zabývat tím, zda se podmínka výslovného souhlasu se stíháním vztahuje i na případ již bývalých manželů. „Dá se říci, že jsem neshledal ten návrh ještě adekvátně podloženým,“ řekl Právu Matula.

Kocourek považoval obvinění za účelové

Kvůli milionům, které se Kocourek snažil skrýt nákupem akcií přes společnost Key Investments (KI) před bývalou manželkou, policie někdejšího ministra i jeho matku Jindřišku v květnu obvinila z poškozování věřitele. Právě ministrova matka uzavřela 3. března 2008 smlouvu se společností KI. O týden později se na jejím účtu objevily dluhopisy společnosti v hodnotě 16 milionů korun.

Z dokumentů prý nebylo jasné, jakým způsobem žena za dluhopisy zaplatila. Objevily se proto spekulace o původu peněz. Ministr situaci vysvětloval tím, že v roce 2008 nechtěl, aby jeho osobní prostředky a prostředky rodinných příslušníků byly ohroženy problémy, které měl se svou bývalou manželkou, a proto je svěřil do správy KI.