Stanjura: Rozpočet počítá s růstem objemu platů přes sedm procent

Události: Platy ve státní sféře (zdroj: ČT24)

Objem prostředků na platy ve veřejném sektoru se od 1. ledna zvýší. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ČT potvrdil, že rozpočet počítá s růstem přes sedm procent. Šéf odborů Josef Středula pak po jednání tripartity mluvil o osmi procentech. Odbory požadovaly původně růst tarifů už od září pro všechny zaměstnance, s vládou se ale nedohodly. Teď se bude řešit, kdo a kolik dostane.

S tím, že objem platů státních zaměstnanců vzroste příští rok v průměru o víc než sedm procent, počítá návrh rozpočtu, který před pár dny zveřejnilo ministerstvo financí. Vláda bude v září jednat o tom, kterým pracovníkům přidá výrazněji a kterým méně.

Jistých sedm procent navíc mají už v tuto chvíli učitelé. Kabinet jim musí podle zákona dorovnat příjmy na 130 procent průměrné mzdy z roku 2023.

„Celkový nárůst objemu platů rozepsaný do jednotlivých kapitol bude přes dvacet miliard. Je to něco přes sedm procent a je to víc, než kolik ukazuje makroekonomická prognóza, jak poroste objem platů a mezd v celé české ekonomice,“ sdělil před jednáním tripartity Stanjura.

Jurečka: Je potřeba zvýšení lépe zacílit

Středula po jednání sdělil, že objem prostředků na platy ve veřejném sektoru by se od ledna mohl zvýšit o osm procent, prý to Stanjura slíbil. V absolutních částkách by podle Středuly mohlo jít o růst o více než 24 miliard korun, avšak očištěných o třicet procent, které se podle něj státu navrátí v příjmech. Detaily ke konkrétnímu návrhu odbory ale zatím nemají a zda nabídku přijmou, bude záležet na dalším jednání.

Události, komentáře: Rozpočet pod lupou (zdroj: ČT24)

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) věří, že se kabinet dohodne s odbory na lednovém růstu platů do 18. září. Víc než ostatním by je chtěl zvýšit lidem odměňovaným podle 1. stupnice, tedy například kuchařkám, školníkům, kulturním pracovníkům nebo úředníkům.

„Pořád si myslím, že máme opravdu umět zacílit na ty, kteří mají za poslední dva roky nejvyšší propad,“ míní Jurečka. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) také oznámil, že objem platů policistů či hasičů od ledna vzroste o pět procent. Chce odměňovat zejména pracovníky v terénu. Policejní odbory požadují zvýšení objemů platů o desetinu, a to už od října. Právě to sliboval Rakušan už letos v lednu na debatě s občany v Karviné.

Části státních zaměstnanců měly příjmy klesnout o pětinu

Podle předsedy SPD Tomia Okamury hodila současná vláda občany „přes palubu“. „Za Fialovy vlády má Česká republika nejvyšší propad reálných příjmů v rámci vyspělých zemí,“ uvedl.

Výhrady k návrhu státního rozpočtu na příští rok měly před jednáním tripartity i zástupci zaměstnavatelů. Nelíbí se jim například fakt, že platy ve veřejné sféře mají růst rychleji než mzdy v soukromých firmách. „Mně v prvé řadě vadí, že máme neefektivní stát a tento rozpočet to potvrzuje, protože nám narůstá další počet zaměstnanců státu,“ prohlásil prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj.

Přímo z rozpočtu stát platí skoro půl milionu zaměstnanců, například v ozbrojených složkách, v nemocnicích nebo ve školách. Celkově ale veřejný sektor zaměstnává až 850 tisíc osob – když se zahrnou pracovníci na radnicích nebo krajských úřadech.

Materiál ministerstva práce před časem popsal, že části těchto lidí klesly během předchozích pěti let příjmy skoro o pětinu. K nejdotčenějším skupinám patří v posledních týdnech často skloňované kuchařky v jídelnách a školníci, jde ale taky o úředníky nebo o sféru kultury. Za propadem je hlavně vysoká inflace.