Správa železnic chystá další opravu odbavovací haly pražského hlavního nádraží. Předchozí se nepovedla, tvrdí

Správa železnic se chystá po deseti letech od předchozí rekonstrukce znovu opravit novou odbavovací halu pražského hlavního nádraží. Upozornil na to web Zdopravy.cz. Podle správy byla rekonstrukce, kterou provedla mezi lety 2006 a 2011 italská společnost Grandi Stazioni, nekvalitní. Rekonstrukce má začít v roce 2023, náklady Správa železnic ještě nezná.

„Řada prvků i instalovaných technologií je velmi velmi podceněná vzhledem k vytíženosti nádraží. Příkladem jsou například i některé součásti eskalátorů,“ řekl serveru generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Problémy jsou podle něj také se vzduchotechnikou. Svoboda proto míní, že je potřeba to „udělat z gruntu znovu“.

Do odbavovací haly také zatéká, což ale není tolik vinou předchozí rekonstrukce, spíše nevyjasněných vlastnických vztahů ohledně parkoviště, které je na střeše haly.

Správa železnic převzala odbavovací prostory hlavního nádraží v roce 2016 od Českých drah. Dráhy se s Grandi Stazioni dohodly na tom, že nádraží zrekonstruuje a za to je dostane do dlouhodobého pronájmu. Správa ale po několika měsících oznámila, že italská společnost slíbenou nájemní smlouvu nedostane, argumentovala především tím, že včas neopravila historickou secesní nádražní budovu.

V říjnu 2016 potom Správa železnic nádraží převzala. S Grandi Stazioni se následně soudila, italská společnost podala čtyři žaloby. V nich se domáhala odškodnění, ale také napadla převod nové odbavovací haly z Českých drah na Správu železnic.