SPD a Trikolora uzavřely smlouvu o společné kandidatuře v evropských, krajských a senátních volbách

SPD bude v evropských a následně i v krajských a senátních volbách v příštím roce spolupracovat s neparlamentní stranou Trikolora. Představitelé obou uskupení podepsali smlouvu, která mimo jiné stanoví mechanismus pro sestavení společných kandidátních listin. Podle předsedy SPD Tomia Okamury se strany shodují na společných programových prioritách, očekává, že dohromady budou představovat významnější politickou sílu.

Smlouva podle Okamury obsahuje kromě principu tvorby kandidátek také pravidla pro spolupráci na regionální úrovni. Vzniknou společné volební štáby a strany připraví v jednotlivých krajích společný program.

„Tímto krokem chceme spojovat vlastenecké a konzervativní síly na české politické scéně a dát silnou alternativu občanům České republiky, kteří mají konzervativní a vlastenecké a také demokratické smýšlení,“ řekl Okamura.

Ke společným prioritám SPD a Trikolory patří zákon o referendu, odmítnutí eura, „boj proti nelegální migraci a islamizaci“ nebo podpora státní a družstevní výstavby, uvedl šéf parlamentního hnutí. Podle předsedkyně Trikolory Zuzany Majerové se shodují také na požadavku na zrušení koncesionářských poplatků pro Českou televizi a Český rozhlas.

Výzkumy voličské podpory dlouhodobě připisují sněmovní SPD zhruba deset procent – v listopadovém volebním modelu agentury Kantar jí náleželo 10,5 procenta. Trikoloru agentury často neuvádějí kvůli podpoře pod dvěma procenty. Objevila se například v květnovém průzkumu agentury Median, v níž měla 2,5 procenta (SPD v něm tehdy připadlo 8,5 procenta).