Soudce Závurka dostal podmínku za podvody. Svému známému vydával falešná potvrzení o majetku

Královéhradecký krajský soud potvrdil tříletou podmínku bývalému soudci Milanu Závurkovi, který čelil obžalobě z podvodu a zneužití pravomoci. ČT to řekla mluvčí soudu Kateřina Podeszwová. Závurka podle rozsudku vydával falešná potvrzení o majetku svého známého Františka Drábka, který i díky nim získal statisícové půjčky. Drábka za to soud poslal na tři roky do vězení. Verdikt je pravomocný.

Krajský soud v Hradci Králové rozhodoval o případu minulý čtvrtek a většinu prvoinstančního rozsudku potvrdil. Bývalý kutnohorský soudce Milan Závurka tak dostal tříletou podmínku s odkladem na tři a půl roku, hlavní obžalovaný František Drábek pak půjde na tři roky do vězení. Soud pouze Závurkovi změnil ochranné léčení na protitoxikomanické a upravil náhradu škody.

Závurka podle verdiktu vystavil svému známému Drábkovi desítky potvrzení o majetku, díky kterým vylákal od poškozených na půjčkách statisíce korun. Drábek měl tvrdit, že má zastavený majetek, který mu ale bude uvolněn, a on pak peníze vrátí. Oba vinu přiznali, třetí obžalovaný Karel Kočí ji odmítl. Během procesu ale zemřel, takže pardubický okresní soud jeho stíhání zastavil.

Závurkovi hrozilo až deset let vězení, podle serveru iDNES.cz ale soud přihlédl k jeho doznání i k dosavadní bezúhonnosti. Kvůli závislosti na lécích, které mu Drábek dodával, mu okresní soud uložil psychiatrickou léčbu, kterou odvolací soud změnil na protitoxikomanickou. Naopak Drábek už dříve ve vězení byl, dostal ale trest u dolní hranice zákonné sazby. Oba pak musí zaplatit statisícové škody.

Policisté zadrželi trojici v září 2020, Drábka pak soud poslal do vazby. Závurka krátce po zadržení rezignoval na svoji funkci. Jako soudce působil podle ČTK od roku 1991 a věnoval se civilnímu soudnictví.