Soud zastavil stíhání expolicisty, který si nechával část pokut

Okresní soud v Ústí nad Labem podmíněně zastavil trestní stíhání bývalého dopravního policisty z Ústeckého kraje, který si v roce 2019 nechával část pokut uložených řidičům. Získal tak podle vyšetřovatelů více než 40 tisíc korun. Soud stíhání zastavil, protože se muž k činu přiznal a uhradil už víc než polovinu způsobené škody. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí soudu Martin Kredba. Rozhodnutí není pravomocné. Policistovi původně hrozily až tři roky vězení.

„Vzhledem k dosavadní bezúhonnosti obviněného, jeho předchozí pracovní kázni, k rozhodné trestní sazbě a ke spáchání trestného činu menší škodlivosti má soud za to, že je možno použít odklonu v trestním řízení formou podmíněného zastavení trestního stíhání, neboť takové rozhodnutí je z hlediska nápravy pachatele a ochrany společnosti před trestnými činy, jakožto hlavním účelem trestního řízení, dostačující,“ uvedl Kredba.

Muž se ke stíhaným skutkům přiznal a uzavřel s policií dohodu o uhrazení způsobené škody ve splátkách. V den uzavření dohody zaplatil víc než polovinu škody. Rozhodnutí soudu ještě není pravomocné, státní zástupce se může odvolat.

Policista vypisoval řidičům částku vyšší než na formuláři

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila bývalého dopravního policistu v únoru 2019. Za zneužití pravomoci úřední osoby mu hrozilo šest měsíců až tři roky vězení nebo zákaz činnosti. Obviněný podle inspekce při silničních kontrolách v Ústeckém kraji při vypisování pokutového bloku zapisoval řidičům vyšší částku, než která byla uvedena na části formuláře odevzdávané s vybranými penězi.

„Finanční rozdíl si tedy ponechal a obohatil se tak ve více než stovce případů,“ uvedla tehdy k případu mluvčí GIBS Ivana Nguyenová. Muž už podle náměstka krajského policejního ředitele Zbyňka Dvořáka u policie nepracuje.