Soud bude znovu řešit kauzu exnáměstka Šišky kvůli miliardové zakázce pro IBM

Kauzu bývalého náměstka ministerstva práce Vladimíra Šišky, který podle obžaloby nezákonně zajistil firmě IBM miliardovou zakázku na kontrolu sociálních dávek, znovu projedná soud. Šiška byl společně se znalcem Vladimírem Smejkalem, který čelí obžalobě kvůli vypracování nepravdivého posudku, letos v únoru zproštěn viny. Nadřízený pražský vrchní soud ale tento týden vyhověl odvolání státního zástupce. Šiškovi tak nyní znovu hrozí až 12 let vězení, Smejkalovi pak deset let.

Informaci ČT potvrdil mluvčí pražského vrchního soudu Jan Fořt. „Rozhodnutí soudu I. stupně bylo zrušeno a věc byla vrácena soudu I. stupně k novému projednání,“ řekl bez dalších podrobností.

Případ se týká zakázky ministerstva práce a sociálních věcí, které si mělo podle obžaloby bez výběrového řízení pronajmout systém na kontrolu posudkových lékařů. Šiška, jenž byl náměstkem bývalého ministra Jaromíra Drábka (TOP 09), měl miliardovou zakázku zajistit firmě IBM.

Rozhodoval přitom na základě posudku, který zpracoval právě Vladimír Smejkal. Podle toho totiž nemohla požadovanou službu vykonávat žádná jiná firma. Tendr ale v roce 2012 zrušil antimonopolní úřad poté, co si na krok ministerstva stěžovala softwarová společnost SAS Institute.

Jenže pražský městský soud oba muže osvobodil, skutky totiž podle něho nebyly trestným činem. Proti tomu se na místě odvolal státní zástupce Zdeněk Matula. Ten Šišku viní z pokusu o zneužití pravomoci úřední osoby a z pokusu o porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, za což mu hrozí až 12 let vězení. Smejkala pak viní z pokusu o křivou výpověď a nepravdivý znalecký posudek, za což mu hrozí až 10 let za mřížemi.

Šiškovo jméno figuruje i v souvislosti s jinou kauzou. Byl totiž také obžalován z údajného zmanipulování IT zakázek na provoz systému výplaty sociálních dávek. V obou případech vinu odmítá.