Zakázka na systém výplaty sociálních dávek u soudu. Šiška se hájí, že peníze ušetřil

Bývalý první náměstek ministerstva práce a sociálních věcí Vladimír Šiška se opět zpovídá u soudu. Tentokrát se případ týká zakázky na systém výplaty sociálních dávek. Obžaloba tvrdí, že spolu s Miroslavem Dudou z ministerstva vnitra způsobili ministerstvu práce škodu, resort požaduje přes půl miliardy korun. Mužům hrozí až 12 let vězení.

Státní zástupce Zdeněk Matula tvrdí, že jako náměstek Vladimír Šiška obešel firmu OKsystem, která v té době zajišťovala pro ministerstvo práce a sociálních věcí výplatu sociálních dávek, a vědomě se kvůli této věci obrátil na firmu Fujitsu Technology Solutions. Nevypsal přitom podle obžaloby výběrové řízení, přestože zakázka byla nadlimitní a stála ministerstvo více než miliardu korun.

Za zneužití pravomoci, sjednání výhody a porušení povinnosti při správě cizího majetku hrozí Šiškovi až 12 let vězení.

Když se soudce Šišky ptal, proč nepokračoval ve spolupráci s firmou OKsystem, tvrdil, že s ní samozřejmě jednal, ale že ministerstvo práce a sociálních věcí chtělo využívat evropské fondy a firma nebyla v té souvislosti dostatečně prověřená na to, aby s těmito penězi pracovala.

Šiška tak u pražského městského soudu odmítl jakoukoli vinu. „Mým hlavním úkolem na ministerstvu bylo realizovat reformu sociálního systému, která byla v programu vlády – tedy zavést nové systémy výplaty dávek. Bylo nutné zcela změnit provozní systémy,“ popsal Šiška. Všechny podpisy smluv podle něj probíhaly naprosto standardně a odmítá, že by měl státu způsobovat škodu. Naopak měl peníze ušetřit. Ministerstvo nicméně požaduje náhradu škody ve výši 529 milionů korun.

Využití smlouvy, kterou mělo ministerstvo vnitra

Policisté původně v případu obvinili deset lidí, obžalován byl ale nakonec jen Šiška a Duda, který v dané době působil na vnitru jako ředitel odboru rozvoje projektů a služeb eGovernmentu. Šiška se údajně rozhodl, že ministerstvo přistoupí k rámcové smlouvě na poskytování licencí produktů společnosti Microsoft, kterou s Fujitsu uzavřelo v roce 2008 ministerstvo vnitra, a že bude předstírat, že od Fujitsu odebírá licence k těmto produktům.

Skutečným důvodem přistoupení ke smlouvě měl být nákup služeb souvisejících s plánovaným novým konceptem výplaty dávek. „Na poradách padlo, proč nevyužijeme Microsoft, když ty produkty mají, a já jsem se toho nápadu chytil,“ popsal Šiška. Podle něj byl Microsoft architektem celého řešení, a není tedy pravda, co tvrdí obžaloba.

Prováděcí smlouvu k rámcové smlouvě prý Šiška podepsal v červnu 2011. Kontrakt nabyl účinnosti, když pod něj připojil podpis Miroslav Duda z ministerstva vnitra. Dodnes je Duda přesvědčen, že smlouva i její dodatky byly podřaditelné pod rámcovou smlouvu. „Na svém jednání neshledávám žádné pochybení,“ řekl. Poukázal i na to, že referenti mu ke všem šesti dodatkům předložili doporučující stanovisko.

Fujitsu následně dodávku služeb zajistila od firmy Vítkovice IT Solutions, a to o několik set milionů levněji, než byla cena dojednaná ve smlouvě. „Smlouvu se společností Vítkovice jsem viděl, až když se objevila ve spise,“ zdůraznil Šiška.

Stíhání Šišky vedlo v říjnu 2012 k rezignaci samotného ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09). Šiškovo jméno zaznělo ještě v dalších dvou kauzách. Ohledně IBM a podezření na nezákonné zajištění miliardové zakázky pražský městský soud Šišku nepravomocně zprostil viny s tím, že náměstkovy skutky nebyly trestným činem. Šiška zatím nebyl pravomocně odsouzen ani v první ze svých kauz, která se týká údajného vydírání jednatele firmy OKsystem.