Odvolací senát opět zrušil rozsudek nad Šiškou a Hojerem

Pražský vrchní soud dnes zrušil verdikt, podle nějž si měl bývalý náměstek ministerstva práce Vladimír Šiška odpykat sedm let a bývalý ředitel ministerského odboru informatiky Milan Hojer šest let vězení za vydírání firmy OKsystem. Odvolací senát kauzu už podruhé vrátil k dalšímu projednání, pražský městský soud se bude muset znovu zabývat mimo jiné i údajně způsobenou škodou a její výší.

Kvůli Šiškovu trestnímu stíhání rezignoval v říjnu 2012 jeho nadřízený, ministr Jaromír Drábek (TOP 09). Šiška je obviněn ještě v dalších dvou kauzách.

Softwarová společnost OKsystem pro ministerstvo práce dlouhodobě zajišťovala čtyři rozsáhlé informační systémy. Ministerstvo se však v roce 2011 bez vypsání výběrového řízení dohodlo s jiným dodavatelem - společností Fujitsu Technology Solutions. OKsystem v tom spatřoval rozpor se zákonem o veřejných zakázkách, a proto se obrátil na antimonopolní úřad.

Šiška s Hojerem následně pod podmínkou toho, že firma své podání stáhne, slíbili jednateli firmy OKsystem Martinu Procházkovi jinou veřejnou zakázku. Jednatel si to nenechal líbit a jejich postup ohlásil na policii.

Bývalí vysoce postavení úředníci ministerstva od začátku odmítají, že by se snažili někoho vydírat nebo podplácet. Podle Šišky se s firmou vyjednávalo, aby se urovnaly vztahy mezi ministerstvem a společností, jež se snažila stížností uhájit postavení monopolního dodavatele systémů pro ministerstvo. Jednání byla standardní a plnily se pracovní úkoly, řekli již dříve obvinění.

Proti jejich verzi ale vystoupil jednatel OKsystemu Martin Procházka, který chování dvojice při obchodních jednáních před soudem označil za nepřiměřený nátlak nebo vydírání.

Jaromír Drábek a Vladimír Šiška
Zdroj: ČT24

Šiška je obviněný také s dalšími třemi lidmi v souvislosti s údajně zmanipulovanými IT zakázkami na provoz systému výplaty sociálních dávek. Za zneužití pravomoci úřední osoby a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže mu hrozí pět až 12 let vězení. Podle obžaloby uzavřelo ministerstvo práce v roce 2011 s několika firmami dohodu o tom, že obejdou povinnost vyhlásit veřejnou soutěž a rozdělí si trh s výplatou sociálních dávek.