Škola volá rodiče k nákupům

Praha - Po roční pauze vyrazili rodiče školáků opět mezi regály papírnictví, aby nakoupili školní pomůcky pro své ratolesti. Letos ti, kteří pobírají příspěvky na dítě, nebudou moci zažádat o takzvané pastelkovné pro prvňáčka, které činí tisíc korun. Na všechny nákupy jim musí stačit jen rodinné rozpočty. Základní nákup pro školáka se může vyšplhat až na patnáct set.

Pomůcky nakupují i školy - učebnice, ale také čtvrtky, gumy nebo desky na písmenka pro prvňáčky. „Od druhé třídy dostávají žáci pouze učebnice, všechno ostatní si musí platit,“ uvádí například ředitelka Jarmila Pavlišová ze Základní školy genpor. Františka Peřiny.

Rodiče nakupují podle požadavků škol, cena předškolních nákupů se může ale vyšplhat i kvůli přáním dětí. Výrobci vědí, že školákům nestačí jen to, že mají sešit, a snaží se novému trendu přizpůsobit.

Hitem letošního roku jsou známé postavičky z filmů na pomůckách pro nejmenší, starší školáci si pak vybírají batohy, které mají i kapsu na notebook. Trendem je také nakupovat školní potřeby „vše v jednom“ - tedy batohy, ve kterých už všechny školní pomůcky jsou.