Škoda Yeti získala pět hvězdiček v testech EuroNCAP

Mladá Boleslav - Sportovně-užitkové auto Škoda Yeti, které mladoboleslavská automobilka začala prodávat v červenci, získalo v nárazových testech nezávislé organizace EuroNCAP maximální počet pěti hvězdiček. Shodného výsledku ve stejném testu dosáhl ze škodovek zatím pouze Roomster a nový Superb. Výsledky testu zveřejnila organizace na svých internetových stránkách. EuroNCAP vyzdvihuje ve své zprávě zejména ochranu, kterou poskytuje kolenní airbag na straně řidiče, kterým je model Yeti vybaven. Maximální počet bodů získal Yeti za boční náraz do překážky díky optimální ochraně airbagy.

Yeti, který nabízí až devět airbagů, získal nejlepší ohodnocení v kategorii ochrana posádky, kterou organizace ohodnotila na 92 procent. Za bezpečnost malých dětí v sedačce pak Yeti získal 78 procent, hůře však dopadla ochrana chodců, kterou organizace ohodnotila jen na 46 procent.

Yeti bodoval i v takzvaných zkouškách whiplash, které určují míru ochrany krční páteře cestujících při zadním nárazu a jsou součástí hodnocení EuroNCAP teprve od letošního roku. Vůz získal v tomto testu 3,6 bodu, což je mezi jinými dosud takto testovanými vozy nadstandardní výsledek. Právě tento typ nehod je přitom typický například pro městský provoz. Automobilky proto věnují vývoji hlavových opěrek a sedaček velkou pozornost.

Yeti je standardně dodáván se systémem ISOFIX pro uchycení dětských sedaček na zadních sedadlech a volitelně i na sedadle spolujezdce. Pozitivně hodnotí EuroNCAP také důraz kladený na aktivní bezpečnost. Sem patří např. upozornění na nezapnuté bezpečnostní pásy pro řidiče i spolujezdce ve standardní výbavě nebo elektronická stabilizace podvozku ESP, která je v ČR standardní součástí všech výbavových stupňů včetně základní verze.

V Česku byl prodej Yetiho zahájen v polovině července, novinku si dosud objednalo více než 450 zákazníků. Samotní prodejci však zatím jeho prodej příliš nechválí. Podle nich se lidé o vůz zajímají dost, s jeho koupí však váhají a řada z nich čeká na to, až firma v říjnu zavede do prodeje verzi s benzinovým motorem o objemu 1,2 litru s výkonem 77 kilowattů za 359 800 korun.