Ski areály postupně ukončují sezonu. Poslední možnost si o víkendu zalyžovat nabízí Ještěd nebo Černý Důl

Lyžařská sezona na českých horách pomalu končí. Menší areály už kvůli holým svahům zavřely, nebo nastartují vleky naposledy tento víkend. Poslední možnost si zalyžovat nabízí třeba Ještěd. Kvůli teplému počasí končí sezona i na středočeském Šibeničním vrchu, v krkonošském Černém Dole nebo v Sobotíně v Jeseníkách. Velké areály ale mají sněhových zásob dost a chystají se provoz udržet až do konce března nebo začátku dubna. Lákají nejen na posezonní ceny, ale i různé kulturní akce a soutěže.

Provozovatelé sjezdovek si sezonu pochvalují, počasí jim zajistilo dost sněhu i návštěvníků. „Lednové mrazy nám obstaraly sníh na celý zbytek sezony, návštěvnost byla lehce nad průměrem. Teď už ale končíme, protože lidé toho mají dost a nejezdí,“ uvedl provozovatel sjezdovky na Šibeničním vrchu, která se nachází asi třicet kilometrů od hlavního města.

Některé areály se ještě vzdát nechtějí a úplné uzavření kvůli teplému počasí oddalují upravenou otevírací dobou. V Hlinsku na Chrudimsku budou tak od příštího pondělí jezdit vleky jen do dvou hodin odpoledne. „Do neděle ještě jezdíme do pěti, pak už ale provoz omezujeme z důvodu teplého počasí,“ řekl pro ČT předseda hlineckého Ski Klubu Robert Vokáč.

O zkrácení provozu na svém webu informuje i areál Dolní Morava, kde se lyžuje do čtyř a omezení tam jsou i kvůli kontrolám vleků poškozených větrem.

Ve Špindlerově Mlýně se lyžuje dál

Jiné areály ale ještě nezavírají. Na Tanvaldském Špičáku se provoz chystají udržet do konce března, rekordní návštěvnost ale hlásí už teď. „Sněhu máme spoustu, lyžování nám v únoru zkomplikoval vítr i déšť, lyžařů ale bylo nejvíc za poslední roky,“ říká ředitel areálů v Jizerských horách Pavel Bažant.

Podobně je na tom ski areál Lipno a Špindlerův Mlýn. Podle obchodních ředitelů obou areálů je sice návštěvnost v týdnu slabší, o víkendu je areál ale pořád zaplněný. Ve Špindlerově Mlýně se sezonu chystají prodloužit až do začátku dubna, chystají tam ještě lyžařské závody amatérů i české špičky a sezonu ukončí až o prvním dubnovém víkendu.

Sezonu si pochvalují nejen vlekaři, ale i provozovatelé hotelů. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka k tomu přispěly hlavně výborné sněhové podmínky především v nejvytíženější době jarních prázdnin.

To potvrzuje i Karel Rada, ředitel hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou. „K vytíženosti hotelů a penzionů přispěly dobře navazující jarní prázdniny, jak v Česku, tak i v Německu a Polsku. Kromě toho taky dobré sněhové podmínky, ale i ekonomická situace,“ uvedl Rada.