Seznam smí koupit vydavatele deníku Právo, transakci potvrdil antimonopolní úřad

Společnost Seznam média může koupit firmu Silky, která je většinovým vlastníkem ve vydavatelství deníku Právo. Transakci ohlášenou koncem loňského roku nyní odsouhlasil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Podle něj si Seznam.cz a Silky, respektive jím vlastněné vydavatelství Borgis, přímo nekonkurují, naopak dlouhodobě spolupracují.

Na antimonopolní úřad se Seznam podle jeho mluvčí Anety Kapuciánové obrátil kvůli nákupu společnosti Silky loni před Vánoci. Nyní je jasné, že je možné transakci dokončit. „Po přezkoumání situace na jednotlivých relevantních trzích dospěl úřad k závěru, že aktivity spojujících se soutěžitelů se nepřekrývají,“ oznámil ÚOHS.

Silky prostřednictvím dceřiné firmy Borgis vydává deník Právo, tím ale podle úřadu nekonkuruje Seznamu, protože ten nepůsobí na trhu tištěných médií. Naopak v oblasti internetového zpravodajství obě společnosti dlouhodobě spolupracují.

„Již před uskutečněním posuzovaného spojení dodávala společnost Borgis skupině Seznam zpravodajský obsah, který je pak umístěn na internetových stránkách Novinky.cz, Sport.cz a Super.cz vlastněných a provozovaných skupinou Seznam,“ poukázal ÚOHS.

Fúze tedy podle rozhodnutí ÚOHS nenaruší nijak hospodářskou soutěž ani neposílí dominantní postavení skupiny Seznam.cz. Jaké konkrétní důsledky bude nákup Borgisu mít, oznámí Seznam v příštích měsících, uvedl člen jeho představenstva Pavel Zima.

„Navýšení našeho podílu jsme s majitelem Borgisu Zdeňkem Porybným domluvili už v roce 2013 a na přelomu roku jsme ho pouze realizovali. Naše aktuální plány týkající se působení a rozvoje Borgisu postupně oznámíme během letních prázdnin,“ upřesnil Zima.

Přežijí dva zpravodajské weby pod jednou střechou?

Za překvapivé považuje rozhodnutí ÚOHS mediální expert, šéfredaktor webu Digizone Jan Potůček. Nečekané pro něj je, že úřad transakci odsouhlasil již v první instanci a docela hladce.

„Situaci na trhu to jistě změní, vliv to bude mít zejména na vydavatelství Borgis. Seznam.cz bude chtít využít všech možných synergií a ušetřit na tvorbě obsahu, takže bych očekával snižování počtu zaměstnanců a větší obsahové propojení deníku Právo a on-line zpravodajství Seznam Zprávy a Novinky.cz,“ shrnul.

Za nejisté považuje, zda bude Seznam ochoten provozovat dva zpravodajské portály. „V Právu očekávám viditelné promo na on-line projekty Seznamu, ale také na program televize Seznam, která se může cílovou skupinou protínat se čtenáři Práva,“ dodal Potůček.

Společnost Borgis založil šéfredaktor Práva Zdeněk Porybný v roce 1990. Akcie Borgisu jsou na jméno, podle ČTK v současnosti vlastní většinový podíl Porybný prostřednictvím Silky, jehož úplným vlastníkem je, a třetinu odkoupil již před deseti lety Seznam. Po dokončení nynějšího obchodu by tedy měl mít Seznam nad vydavatelem Práva plnou kontrolu.