Se sponzory Zemanovců není vše v pořádku, připustil jejich předseda. Strana dostává peníze od lidí, kteří podnikají na Hradě

Události: Šéf SPOZ přiznává, že se sponzoringem strany není vše v pořádku (zdroj: ČT24)

Předseda Strany práv občanů Zemanovci (SPOZ) Lubomír Nečas připouští, že se sponzory partaje není všechno v pořádku. Reaguje na to, že policie kvůli daňovým únikům vyšetřuje firmu Astacus, jejíž zaměstnanci straně poslali peníze. Astacus rovněž získal některé zakázky na Pražském hradě.

Nová tradice vánočních a velikonočních trhů na Pražském hradě začala v roce 2015. Česká televize už v minulosti informovala, že pořadatelem je firma Astacus. „Šli jsme tam s tím, že jsme měli opravdu zpracované materiály. Měli jsme spoustu zkušeností,“ vyjádřil se v březnu majitel firmy Astacus Michal Pechan.

Pechanovi zaměstnanci pravidelně posílají statisícové dary Straně práv občanů Zemanovci. Například Jana Bendová v roce 2015, měsíc před prvním hradním pronájmem partaji poslala 200 tisíc korun. „To je moje soukromá věc a nechci se k tomu vyjadřovat,“ sdělila Bendová.

Dále například Petra Vališová, která s majitelem Astacusu Pechanem podniká. Zemanovcům darovala 100 tisíc korun. „To je její individuální akce,“ ubezpečil Pechan. „Současná situace už je daleko za nějakou náhodou,“ oponuje analytik Transparency International Milan Eibl.

V polovině letošního roku pronajala Správa Pražského hradu podnikateli Pechanovi restauraci Lví dvůr. Následně dvojice trenérů z Pechanova fitcentra darovala Zemanovcům 130 tisíc korun.

Podezření z krácení daní

Nedávno vyšlo najevo, že firmy Michala Pechana a jeho zaměstnanců již delší dobu vyšetřuje policie. Podezírá je z krácení daní. „V kauze figuruje devět stíhaných osob, šest mužů a tři ženy. Kriminalisté je viní ze spáchání zvlášť závažného zločinu zkrácení daně,“ uvedla mluvčí jihočeské policie Lenka Krausová.

Pechan ani samotná firma Astacus dosud nejsou mezi obviněnými. Podle policejních dokumentů se ale Pechanovy firmy do podezřelých obchodů zapojily. „Podle usnesení, které sepsala policie, se měla firma Astacus zapojit do transakcí, v rámci kterých mělo podle policie docházet ke krácení daní,“ upřesnil redaktor pořadu Reportéři ČT Vojtěch Srnka.

Podle detektivů se do podezřelých transakcí zapojila také firma Napoletino. Ta Straně práv občanů darovala 300 tisíc korun. Vlastnil ji trenér z Pechanova fitcentra Michal Uzel. „Je to moje osobní věc a nechci se o tom s vámi bavit,“ reagoval Uzel.

„My jsme peníze dostali v dobré víře v minulosti,“ vyjádřil se předseda SPOZ Lubomír Nečas. „Samozřejmě jsme je utratili, takže v tuto chvíli nevím, jestli bychom je měli vracet, nebo ne,“ dodal s tím, že zatím situaci řešit nechce. „Není tam všechno v pořádku, ale nechceme dramatizovat situaci, kterou novináři vytahují,“ vysvětlil.