Pořádá firma na Hradě trhy díky sponzoringu Zemanovců? Její lidé poslali straně statisíce korun

Reportéři ČT: Vánoční dárek (zdroj: ČT24)

Firmě Astacus se před časem podařilo získat pořádání vánočních trhů za katedrálou sv. Víta na Pražském hradě, ale obchod vzbuzuje řadu otázek. Tou nejzávažnější je, zda nejde o protislužbu za poskytnutý sponzorský dar Straně práv občanů Zemanovci (SPOZ). Několik výhodných smluv totiž získal muž, jehož zaměstnanci straně spojované s prezidentem naposílali 830 tisíc korun. Klíčovou roli hrál v případu kancléř Vratislav Mynář. Kauzou se pro Reportéry ČT zabýval Vojtěch Srnka.

Na Pražském hradě za katedrálou svatého Víta se v adventním čase pravidelně konají trhy. Pořádá je firma Astacus, která patří Michalu Pechanovi.

Prostory k pořádání vánočních trhů získal v roce 2015 a bylo to měsíc poté, co jeho zaměstnankyně poslala prezidentské Straně práv občanů Zemanovci sponzorský dar. Podobná situace se opakovala i v případě dalších jeho hradních pronájmů v následujících letech.

Veškeré aspekty, které se kolem této kauzy točí, nabádají k tomu, že to byl účelový dar politické straně kvůli tomu, aby určitá skupina lidí získala ekonomickou výhodu.
Milan Eibl
analytik Transparency International

V roce 2015 to byla Jana Bendová, manažerka z Pechanova klubu Theatro, která straně zaslala částku 200 tisíc korun.

Měsíc po jejím sponzorském daru odchází na Hrad žádost od jejího šéfa Michala Pechana o možnost pořádat vánoční trhy. Konkrétně s datem 14. července 2015. O pouhé dva dny později, tedy 16. července, ji kancelář vedená Vratislavem Mynářem doporučuje přijmout.

„Je to moje soukromá věc a nechci se k tomu vyjadřovat,“ reagovala na dotaz Bendová. Podle ní její dar se smlouvou na vánoční trhy nesouvisí.

Konkrétní podmínky smlouvy stanovují, že firma Astacus získává do pronájmu okolí katedrály svatého Víta za 600 tisíc korun. Jak tuto částku Správa Pražského hradu stanovila, není jasné. Její mluvčí uvedl, že správa pouze zpracovala Pechanovu nabídku odsouhlasenou Mynářovou kanceláří.

Hospodářské noviny v minulosti upozornily, že pořádání vánočních trhů narazilo na problém s památkáři. „Nechtěli v žádném případě trhy povolit. Měli dokonce podezření, že jde o nějaký kšeft s kamarády lidí z Kanceláře prezidenta republiky,“ popsal novinář Václav Dolejší, který dříve psal pro Hospodářské noviny a teď je reportérem Seznam Zpráv.

Památkáři se obávali nepořádku před katedrálou. Argumentovali také tím, že se tam trhy nehodí a že prostory nezvládnou nápor tisíců návštěvníků. Na povolení podle Dolejšího výrazně tlačil kancléř Vratislav Mynář.

Sám kancléř na zjištění Reportérů ČT reagoval odmítavě. „Vytváříte uměle nesmyslné a hloupé konstrukce,“ uvedl Mynář.

„Impulz, aby se pořádaly trhy, přichází přímo od společnosti, která to nabízí Správě Pražského hradu. Následně za to ještě lobbuje sám kancléř, který je napojený na stranu, kterou ta firma sponzoruje. Dostáváme se tady do určitého trojúhelníku, který přímo vybízí k tomu, že to jsou účelové dary a účelové odměňování jednotlivých sponzorů politické strany,“ poznamenal analytik Transparency International Milan Eibl.

Další trhy i pronájem restaurace

S vánočními trhy spolupráce Hradu a firmy Astacus neskončila. Už v březnu 2016 podepsala hradní správa s firmou Michala Pechana další smlouvu, tentokrát na pořádání velikonočních trhů.

Rozhodnutí pro uspořádání těchto trhů bylo učiněno 2. března 2016, smlouva byla podepsána 11. března a velikonoční trhy na Pražském hradě začaly pouhý týden po podpisu smlouvy.

Oproti první smlouvě na vánoční trhy je tu malá změna – sponzorský dar poslali Pechanovi zaměstnanci nikoli před podpisem smluv, ale o dva měsíce později. Tentokrát byli hned tři a darovali Straně práv občanů dohromady půl milionu korun.

O ničem nevím. A jestli, tak jsou to jejich soukromé aktivity.
Michal Pechan
majitel firmy Astacus

V únoru 2017 pak podepsal Pechan smlouvu na pořádání trhů na Hradě na další tři roky dopředu. V červenci letošního roku zase získal smlouvu na pronájem restaurace Lví dvůr u vchodu do areálu Pražského hradu, kterou před pronájmem Hrad zrekonstruoval za více než 30 milionů korun.

Ani ne měsíc po zajištění pronájmu restaurace darovala SPOZ v hotovosti 130 tisíc korun dvojice trenérů z fitcentra, které Michal Pechan provozuje. Jedním z dárců byl Roman Gomola, bývalý mistr Evropy v jízdě na bobech. I on říká, že to je jeho osobní věc.

Gomola není jediným, kdo trénuje v Pechanově fitcentru na pražských Hájích a zároveň financuje Zemanovce. Další zdejší trenér Michal Uzel daroval straně 300 tisíc korun už v roce 2016 přes svou firmu Napoletino, kterou si pořídil pouhých pět měsíců předtím. Při telefonickém kontaktu Uzel řekl, že chtěl prostě dát peníze.

Když byl Jan Veleba, který do letošního března předsedal Straně práv občanů Zemanovci, dotázán, jestli dary souvisí se zakázkami na Hradě, nechtěl to komentovat.

Sám Pechan uvedl, že o ničem neví, a jestli nějaké dary byly, tak jde o soukromé aktivity dotyčných dárců.

Policejní vyšetřování

Firmy Michala Pechana a jeho zaměstnanců nicméně delší dobu také vyšetřuje policie. Podezírá je z krácení daní. „Tato skupina krátila daň, měli rozděleny i své úkoly,“ přiblížil mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

„Skupina organizovala, zřizovala a pak také řídila nastrčené firmy, ve kterých byly nastrčené osoby, takzvaní bílí koně. Podávaly taková daňová přiznání, aby se dostaly k vyššímu odpočtu daně, a také samozřejmě fingované faktury,“ doplnil.

Michal Pechan ani jeho zaměstnanci dosud nebyli obviněni. Policejní dokumenty, které se Reportérům ČT podařilo získat, však obsahují výčet všech transakcí, při kterých mělo ke krácení daní docházet. Firmy Pechana a jeho zaměstnanců se měly zapojit do desítek z nich, v rámci kterých měly připravit stát nejméně o 3,5 milionu korun.