Mynářova TJ Osvětimany dostala statisíce na dotacích. „Umožnil nám určité věci,“ zní z fotbalové asociace

168 hodin: Tady je Mynářovo (zdroj: ČT24)

Osvětimany na Zlínsku znají recept, jak získat statisíce na vesnický fotbal. Tamní maličký fotbalový klub získal z takzvaných loterijních peněz od fotbalové asociace celkem 800 tisíc korun. Není úplně jasné, podle jakých pravidel se jim to povedlo. Známo je naopak to, že z Osvětiman pochází hradní kancléř Vratislav Mynář, který je členem výkonného výboru klubu i asistentem trenéra. Po stopách dotace se vydali Jan Novák a Martin Mikule z redakce pořadu 168 hodin.

Vesnický fotbalový klub TJ Osvětimany hraje 1. A třídu, což je jedna z nižších fotbalových soutěží. Přesto k němu fotbalová asociace byla štědrá. Z takzvaných peněz z loterií za rok 2016 dostal klub dvě dotace, nejdřív půl milionu a pak ještě dalších 300 tisíc korun.

Český rozhlas (ČRo) zjistil, že v porovnání s týmy na stejné úrovni to byla rekordní suma. „Třeba pardubický krajský fotbalový svaz, který zastřešuje několik klubů hrajících na úrovni Osvětiman, tedy šestou fotbalovou soutěž, získal jenom 90 tisíc korun,“ říká reportérka ČRo Markéta Chaloupská.

O peníze podle svých slov požádal starosta městyse a jednatel klubu TJ Osvětimany v jedné osobě Otakar Berka (KSČM). Na dotaz, jestli mu nebyla vysoká dotace podezřelá, když v ostatních krajích dostávají řádově méně, odpověděl: „Prostě jsme zažádali. Dostali jsme, tak co jsem měl jako zjistit? Jestli jsem dostal moc nebo málo? Jestli se nemám s někým podělit, nebo jak to myslíte, tu otázku? Já nevím, kolik kdo dostal, ani nevím, jestli je pravda to, co říkáte. Mě to prostě nezajímá. Proč by mě to mělo zajímat?“

Když se reportéři pořadu 168 hodin Berky ptali, jestli náhodou nemohl při získání dotace někdo vlivný pomoci, slyšeli jen „nevím“. Správce hřiště Luboš Křemeček byl sdílnější. „Nebýt Mynáře, tak tady není vůbec nic. Vůbec nic. Když tu nebyl, tak se hrála čtvrtá třída.“ Na mysli měl kancléře prezidenta Vratislava Mynáře, který má v obci třeba luxusní penzion nebo sjezdovku.

Tak ono se píše nebo se říkalo, je tam i pan kancléř Mynář, který má dobré vazby na fotbalovou asociaci. Umožnil nám určité věci. Že se třeba Fotbalista roku dělal na Pražském hradě a tak dále. Takže nám vycházel vstříc v mnoha věcech. Takže si myslím, že tak nějak to bylo a působilo.
Zdeněk Zlámal
první místopředseda výkonného výboru FAČR za Moravu

Křemeček však mluvil o dřívější době. O nové osmisettisícové dotaci prý nic neví. Nevšiml si ani žádných nových investic. „Vůbec nic se nezměnilo. Je to úplně stejné, tak jak je to tady,“ řekl.

A na co konkrétně hodlá úspěšný žadatel o dotaci Berka peníze využít? „Na vybavení. Kopačky, trenéry, dresy, něco asi vylepšíme taky na hřišti. Možná kabiny částečně zlepšíme a podobně,“ vyjmenovává osvětimanský starosta.

Sám Mynář říká, že s penězi nemá nic společného. „Když už děláte tak důstojnou a zajímavou reportáž pro Českou televizi, tak bych poprosil, aby se tam říkala pravda. Podle mého zjištění ty peníze jsou zcela cíleně a jenom pro mládež. To znamená, nemá to s žádným A mužstvem, kde já jsem trenér, nic společného,“ vysvětluje kancléř.

V Osvětimanech mají jeden tým žáků. Je jich asi patnáct. A že by s kancléřem neměl nic společného, není zas tak úplně pravda. Tým netrénuje na hřišti klubu, ale kousek vedle, na soukromém hřišti Vratislava Mynáře.

Trenér mládeže Bohumil Mrkvus se o osmisettisícové dotaci dozvěděl až počátkem týdne z médií. Že by jeho svěřenci dostali každý zhruba 50 tisíc korun na hlavu, nevěděl. „My jsme jenom trenéři. Takže já nevím, jakým stylem byly ty peníze investovány,“ říká.

Ostatní kluby dostávají řádově méně

Fotbalový klub Osvětimany měl opravdu štěstí. Tak štědrá jako k němu nebyla fotbalová asociace ani ke klubům, které mají víc týmů a hrají krajský přebor o úroveň výš. Třeba fotbalový klub RAK Provodov, který sídlí asi 50 kilometrů od Osvětiman.

„Máme v současné době šest týmů. Když se kouknete okolo, tak je potřeba udělat strašně moc, třeba nové zábrany. Tady by chtělo udělat nějakou tribunku,“ popisuje možnosti pro investice předseda klubu FC RAK Provodov Josef Rak. „Na to momentálně peníze teď nemáme,“ dodává s tím, že ze stejného banku dostali jen 20 tisíc korun. „Záleží, kdo to rozděloval, že. Jestli to rozdělovalo nějaké kolo štěstí, tak měly Osvětimany štěstí. Ale jak říkal Terazky, to povedajte starej materi,“ glosuje situaci Rak.

FK Brandýs nad Labem má dva týmy a hraje divizi, což je o dvě úrovně výš než Osvětimany. „Stačí se podívat okolo sebe, třeba na sedačky, které tady máme. Vidíte, že to je dost chatrné. To už je skoro o strach, abyste z toho nespadli,“ popisuje stav tamního hřiště místopředseda výboru klubu Jiří Weigl. O možnosti získat dotace z loterijních peněz v Brandýse nevěděli. „Nepřipadá mi to transparentní. Respektive rád bych znal klíč. Rád bych se o to ucházel taky,“ říká Weigl.

Rozdělování peněz ve fotbale obestírá hustá mlha

Jak systém rozdělování peněz fungoval, není obecně známo. „Ten mechanismus nebudeme sdělovat. I vzhledem k tomu, že fotbalová asociace je stále jako právnická osoba obviněna,“ vysvětluje mluvčí Fotbalové asociace ČR Michal Jurman.

Miroslav Pelta, který šéfoval tehdejšímu výkonnému výboru, byl o něco sdílnější. „To bylo tak, že výkonný výbor dostal nějaký návrh, a v té podobě, co byl navržen, se to většinou schválilo.“ A co říká na kritiku, že v systému rozdělování peněz ve fotbale hrají příliš velkou roli známosti? „Já bych řekl, že já jsem žádnou velkou kritiku nezaznamenal. Já bych řekl, že to není kritika. Já tomu říkám závist,“ popisuje svůj pohled.

Je to přesně rok, co Miroslava Peltu zatkla policie kvůli podezření z nezákonného rozdělování dotací z ministerstva školství. Tehdy skončil i v čele fotbalové asociace. Lidé ze současného vedení asociace reagují na zprávu o dotaci pro Osvětimany různě. „My prostě máme v povaze vidět za každým rohem nějaké strašidlo,“ říká předseda FAČR Martin Malík.

„Je to zvláštní a nedokážu na to odpovědět,“ odpovídá předseda řídicí komise FAČR za Moravu Pavel Nezval.

„Já bych takového člověka potřeboval u sebe, aby mi dokázal sehnat takové peníze. To bych byl nadšený,“ zasnil se člen výkonného výboru FAČR za Čechy Miroslav Liba.

Pro některé fotbalové funkcionáře byla dotace pro malý klub v Osvětimanech překvapením. „No samozřejmě, že to působí divně,“ říká předseda Okresního fotbalového svazu Trutnov Jaroslav Havlina. „To je úplně výsměch ostatním klubům, které hrají jakoukoliv soutěž,“ doplňuje ho člen řídicí komise FAČR za Moravu Jindřich Skočdopole.

Podle předsedy výkonného výboru zlínského krajského fotbalového svazu Pavla Brímuse je všem jasné, jak se věci mají: „Je to velice jednoduché. Ale já se s tím nemíním na veřejnosti nějak propagovat. Víme všichni, co za tím je. Normální oddíl ve Zlínském kraji nebo v kterémkoliv kraji v České republice by to asi nedostal.“

První místopředseda výkonného výboru FAČR za Moravu Zdeněk Zlámal promluvil nejkonkrétněji: „Tak ono se píše nebo se říkalo, je tam i pan kancléř Mynář, který má dobré vazby na fotbalovou asociaci. Umožnil nám určité věci. Že se třeba Fotbalista roku dělal na Pražském hradě a tak dále. Takže nám vycházel vstříc v mnoha věcech. Takže si myslím, že tak nějak to bylo a působilo.“