Šarapatka podal na Zemana další žalobu

Zdeněk Šarapatka podal na bývalého prezidenta Miloše Zemana další žalobu. Šarapatka byl v minulosti Zemanovým poradcem na Úřadu vlády a už dříve se u soudu domohl exprezidentovy omluvy za pomlouvačný výrok. Nyní tvrdí, že jej opět pomluvil, a proto po něm chce omluvu a jeden milion korun. Píše to server Seznam Zprávy.

Žalobu na ochranu osobnosti podal právní zástupce Šarapatky Artur Ostrý ve čtvrtek k Okresnímu soudu v Rakovníku. Důvodem je to, že Zeman v rozhovoru pro server Parlamentní listy řekl, že „Šarapatka se může chlubit tím, že je jediný poradce, kterého vyhodili dva premiéři“.

„Předmětný výrok, který byl uveřejněn na webových stránkách internetového portálu Parlamentní listy, je natolik závažný, že je objektivně způsobilý očernit žalobce (Zdeňka Šarapatku), jakožto uznávaného a váženého žurnalistu, publicistu a politického komentátora v očích širší veřejnosti a dosáhnout tak jeho profesní a společenské dehonestace,“ citují Seznam Zprávy z žaloby.

„Osobně považuji opakované dehonestační výroky Miloše Zemana adresované panu Šarapatkovi za nesmírně smutné a nehodné dříve ceněného politika. Jako bývalý prognostik si musí být vědom, kam jeho jednání povede,“ uvedl advokát Ostrý.

Zeman se serveru k podané žalobě zatím nevyjádřil. Advokát Marek Nespala, který bývalého prezidenta ve sporu se Šarapatkou v minulosti zastupoval, jen uvedl, že o nové žalobě nemá žádné informace. Zeman se letos v dubnu Šarapatkovi omluvil za výrok, že ho z Úřadu vlády vyhodil pro neschopnost. Omluvu mu nařídil soud. Šarapatka v době, kdy byl Zeman premiérem, odešel z Úřadu vlády po dohodě.