Reportéři ČT se zajímali o kauzu zrušeného otcovství

Praha - Každé osmé dítě narozené v manželství je kukačka - otec vychovává místo svého potomka dítě jiného muže. Ve většině případů se na to nepřijde. O popření otcovství je možné požádat do půl roku od narození dítěte. Pak i nebiologický otec po právní stránce otcem zůstává. Hodonínský soud ale vynesl v květnu průlomový rozsudek, kdy zrušil otcovství Karla Nesvadby dlouhých 19 let po narození jeho "dcery" Moniky. Rozhodnutí padlo až po intervenci Moniky u Nejvyššího státního zastupitelství. Mladá žena ale dnes říká, že kdyby věděla, co všechno nastane, rozhodla by se jinak. Verdikt soudu je totiž postaven na tom, že především Monika chtěla znát pravdu - ta ale teď tvrdí, že na ní její "otec" vyvíjel nátlak. Matka Moniky Renata zase vidí za vším exmanželovu pomstu a chce se soudit. O celou kauzu se zajímali Reportéři ČT.

41letý Karel Nesvadba zjistil, že není otcem Moniky, v roce 2003. Žádal o popření otcovství, ale dvakrát neuspěl. K soudu se případ dostal až poté, kdy se na Nejvyšší státní zastupitelství obrátila Nesvadbova „dcera“ Monika. Hodonínský soud pak rozhodl takzvaně v zájmu dcery. Rozsudek už nabyl právní moci. Soud také později rozhodl, že Nesvadba nemusí na dceru platit výživné. Rozsudek mu uhrazené výživné nevrátí, další ale už platit nebude muset.

O popření otcovství musí požádat buď oba rodiče, pokud jsou manželé, do půl roku od narození dítěte. Pokud manželé nejsou, pak je lhůta také půlroční, ale od zápisu dítěte do matriky. Po jejím uplynutí je to možné pouze, pokud žádost o zrušení podá v konkrétním případě nejvyšší státní zástupkyně.

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)

Karel se s Renatou znali ze střední školy. Nějakou dobu spolu chodili a vzali se, když byla Monika na cestě. „Pochyby jsem neměl, nastaly až později, až se ke mně začaly dostávat určité informace z okruhu rodiny,“ říká k otcovství Karel. Po nějaké době začal vztah skřípat - podle matky Moniky proto, že se Nesvadba věnoval svému podnikání a často odjížděl. Otázka otcovství prý nebyla na pořadu dne. Po rozvodu v roce 1996 chtěl Karel vědět, zda je Monika skutečně jeho. Udělali si společně anonymní testy DNA, které prokázaly, že otcem není. Matka Moniky Nesvadbovy kroky kritizuje. „Nechápu, čeho chce vlastně dosáhnout, nikdy za mnou nepřišel a vše chtěl řešit přes soudy,“ říká. Karel je dnes už znovu ženatý a má malou dceru. Bývalá manželka má také jiný vztah.

Už jako malá našla Monika u svých prarodičů milostné dopisy svojí matky a cizího muže, zřejmě Moničina skutečného otce. „V dopisech se praví, že pisatel se s mojí bývalou ženou intimně stýkal v době, kdy byla počata Monika, a vyčítá jí tam, že stál o to, aby z jejich vztahu bylo něco víc,“ popisuje obsah dopisů Karel Nesvadba. Monika tvrdí, že nebyla schopná tehdy z dopisů dešifrovat, o co se jedná a že jí tajemství odkryl až Karel, který jí je později přinesl. Podle Karla byla ale Monika už dost velká na to, aby vše pochopila. Dopisy znamenaly pro Moniku zvrat - chtěla vědět, jestli je dosavadní otec biologickým otcem, a jestli ne, kdo by skutečným otcem mohl být. Dnes říká, že kdyby věděla, co rozpoutá, už by do toho nešla. „Otec“ na ní prý navíc vyvíjel nátlak: „Chtěl po mně, abych mu podepsala nějaké papíry a řekl, že když nebudu dělat to, co on bude chtít, tak že na mě bude zlý,“ tvrdí Monika. Prý měla strach, tak dělala, co chtěl on. S rozsudkem nakonec spokojená nebyla. Spokojená s celou situací není ani její matka. Ta se chce s exmanželem soudit: „Chci soudní cestou dokázat to, že vědomě zneužil dcery pro to, aby dosáhl svůj záměr mi ublížit a v podstatě mě zdiskreditovat,“ je rozhodnutá Renata.

Cena za pravdu - psychické trauma 

Monice způsobují dlouhodobé soudní procesy trauma, má psychické problémy, dvakrát propadla. K matce její city ochladly, s Karlem Nesvadbou, který byl ještě před třemi měsíci její otec, se nestýká a nijak nekomunikuje. „Chtěl jsem být zbaven otcovství a také si myslím, že děti mají znát své skutečné rodiče, každý člověk chce vědět, kdo je jeho rodič,“ vysvětluje svůj boj se soudy Karel.

Najít skutečného otce by mohlo pro Moniku znamenat i finanční přilepšení - pokud by měl vyšší příjmy než Karel, rozdíl výživného by musel doplatit. Zda podá Monika žádost o zkoušku DNA „dopisového otce“, se zatím rozmýšlí.

Reportéři ČT
Zdroj: ČT24