Rakušan chce revizi bezpečnostních opatření na Hradě. Patří nám všem, vzkázal

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) požádal příslušné instituce o revizi všech bezpečnostních opatření, která v současné době platí na Pražském hradě. Kolem památky podle něj vytvořila válečné opevnění. Uvedl to na Twitteru. Za kontroly na vstupu do nejnavštěvovanější české památky a zároveň sídla prezidenta čelí Hrad dlouhodobé kritice. Jeho zástupci se brání, že opatření odpovídají požadavkům policie. Ke zrušení kontrol na konci roku vyzvali senátor Jiří Růžička a poslanec Jan Lacina (oba za STAN).

„Pražský hrad je symbol české státnosti. Patří nám všem. A my všichni opravdu nejsme teroristi, tak jak si teď možná připadáme při jeho návštěvě. Požádal jsem příslušné instituce o revizi všech bezpečnostních opatření, které kolem Hradu stvořila válečné opevnění,“ napsal Rakušan.

Později dodal, že policie nyní obešle všechny relevantní bezpečnostní instituce s žádostí o vyjádření. „Ty posoudí a vyjádří se k nutnosti rozsahu stávajících opatření a případně se bude pracovat na novém bezpečnostním režimu. Domnívám se, že zhodnocení současných masivních opatření je na místě,“ dodal.

Růžička s Lacinou na konci roku v otevřeném dopise vyzvali prezidenta Miloše Zemana, aby nechal bezpečnostní kontroly na vstupech do Hradu zrušit. Označili je za zbytečné, potupné a v rozporu s postoji předchozích demokratických prezidentů. Obdobnou žádost mu poslali už koncem let 2018 a 2020.

Kancelář prezidenta republiky výzvu odmítla. Obvinila je z šíření dezinformací, Hrad je podle ní v rámci možností veřejnosti přístupný. Kontroly podle kanceláře provádí policie na základě vlastní analýzy rizik z loňského května. Uvedla také, že pouze dodržuje doporučení policie a v hodnocení bezpečnostních rizik se s ní zcela neshoduje a opakovaně údajně projevila zájem o zmírnění stávajících opatření. Kontroly byly zavedeny už v roce 2016, loni byly po velikonoční přestávce obnoveny.

Policie minulý týden uvedla, že opatření odpovídají aktuální situaci v zahraničí i v České republice i platnému prvnímu stupni ohrožení terorismem. Jejich potřebnost i rozsah chtěly bezpečnostní složky znovu zhodnotit v únoru.