Protikuřácký zákon nejčastěji porušovaly podniky na severu Moravy a v Praze

Za více než dva roky platnosti protikuřáckého zákona udělila hygiena více než tři sta pokut v celkové výši 900 tisíc korun. Z toho letos padlo 56 sankcí za bezmála 180 tisíc korun, nejvíce v Moravskoslezském kraji a v Praze. Informovala o tom mluvčí ministerstva zdravotnictví (MZČR) Gabriela Štěpanyová.

Kuřáci se v teplých dnech přesouvají na restaurační předzahrádky, pokut je proto méně než v zimě. Zatímco v lednu udělili hygienici nejvíce sankcí, celkem 13, v květnu jich bylo jen pět. V červnu padlo pokut sedm, v červenci šest. 

Nejčastějším prohřeškem při kontrolách je chybějící cedule upozorňující na zákaz.

„Nejčastěji provozovatel stravovacích služeb neoznačil vnitřní prostor, kde je zakázáno kouřit, u vstupu viditelnou grafickou značkou Kouření zakázáno. Dále také při porušení zákazu kouření nevyzval osobu, aby v tomto jednání nepokračovala, nebo aby prostor opustila,“ uvedla Štěpanyová.

Dodala, že mezi další prohřešky patří to, že provozovatel nezajistil v místě prodeje alkoholu text se zákazem prodeje alkoholických nápojů nebo tabákových výrobků, kuřáckých pomůcek, bylinných výrobků určených ke kouření a elektronických cigaret osobám mladším 18 let.

Postih je nejčastější a největší na severu Moravy

Nejvíce pokut, dvanáct, padlo letos v Moravskoslezském kraji, stejně jako v Praze. Jenže zatímco na severu Moravy se celková uložená částka vyšplhala až na 68 tisíc korun, v hlavním městě jen na 11 tisíc. 

Na třetím místě v počtu pokut skončil Středočeský kraj s devíti sankcemi. Ty však celkově znamenaly trest 37 500 korun, tedy druhá pozice v rámci republiky. 

Naopak v Jihočeském, Plzeňském a Pardubickém kraji letos nepadla v souvislosti s protikuřáckým zákonem ani jedna pokuta.