Příští premiér by měl být znovu z ČSSD, řekl Zeman. Demisi označil za zoufalství

Současná koaliční vláda by podle prezidenta Miloše Zemana měla dovládnout do říjnových sněmovních voleb. Nový premiér by měl být znovu z ČSSD, ale už ne dosavadní předseda vlády Bohuslav Sobotka, který by měl naopak kabinet opustit. Prezident to řekl v televizi Barrandov. Demise je podle něj aktem zoufalství z klesajících preferencí ČSSD. Její odkládání označil za zbabělé kličkování.

Zeman by v čele vlády rád viděl politika z řad sociální demokracie. Konkrétně zmínil místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka a Milana Chovance. Nevyloučil ale, že by premiérem mohl jmenovat i předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, pokud by sociální demokraté jeho nabídku odmítli. 

Zaorálek je favorit na premiéra

Jméno nového premiéra oznámí Zeman po návštěvě Číny, z níž se vrací 18. května. Měl by se jím stát člověk, který bude schopný získat pro svůj tým důvěru Poslanecké sněmovny. Prvního kandidáta na funkci premiéra už má prý Zeman vybraného. „Musím to s ním ještě probrat, ale zdá se, že dojde k dohodě,“ řekl.

Naznačil přitom, že reálnou šanci získat důvěru sněmovny má spíše šéf české diplomacie. „U Lubomíra Zaorálka můžeme předpokládat, že ji získá, protože bude podporován napříč politickými stranami vládní koalice. U Milana Chovance se můžeme setkat s blokádou ze strany ANO,“ poznamenal.

Půl roku do řádných voleb je podle Zemana nesmyslné dramaticky měnit ministry. „Až na drobné výjimky by vláda měla zůstat ve stejné sestavě. Jediný, kdo by se měl vyměnit, je premiér,“ dodal Zeman.  Sobotka se podle něj dobrovolně rozhodl odejít. 

ČSSD také prosazuje pokračování vlády nynější koalice s ANO a KDU-ČSL. Sobotka je dokonce připraven opustit premiérské křeslo. Za nepřijatelné ale považuje setrvání šéfa ANO Andreje Babiše ve funkci ministra financí. Právě pochybnosti o Babišově podnikání a finančních transakcích vedly Sobotku k rozhodnutí, že vláda podá demisi.

Předseda strany, který neví kudy kam

Zeman ovšem demisi označil za akt zoufalství z klesajících preferencí ČSSD: „Je to zbabělost, odejití z boje místo toho, aby bojoval, když se blíží volby.“ Sobotka je podle něj „předseda strany, který neví kudy kam, hledá nepřátele všude jinde než ve své vlastní straně, a především ve své vlastní osobě“. Odklad rezignace, kterou chce premiér podat až v polovině května, označil za „zbabělé kličkování“ malého kluka. 

Střet na Hradě: Zeman očekával demisi, Sobotka si ale přišel jen promluvit (zdroj: ČT24)

Mezi Sobotkou a Zemanem kvůli tomu došlo ve čtvrtek k ostré výměně názorů. Premiér ve středu avizoval, že ve čtvrtek přinese na Hrad demisi vlády. Pak ale plány změnil a oznámil, že demisi podá až v polovině května. Prezident ovšem premiéra přijal v sále plném novinářů, jako by ministerský předseda demisi skutečně přinesl. Dokonce mu poděkoval za jeho působení v čele vlády.

Sobotka chce demisi poslat písemně. Na Zemana tak bude čekat po jeho návratu z Číny, kde se setká mimo jiné s prezidentem Si Ťin-pchingem. Domluvená je ale i schůzka s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který bude v té době v Číně na státní návštěvě.

Uložit