Případů svrabu v Česku dál přibývá, je jich nejvíc za dvacet let

Lidí nakažených svrabem v Česku přibývá. Čísla jsou nejvyšší za posledních dvacet let. Od ledna do konce června lékaři nahlásili 4 873 případů. Loni jich přitom za celý rok bylo 5 276. Ukazují to data Státního zdravotního ústavu. Svrab se přenáší přímým kontaktem s nemocným, s jeho oblečením nebo ložním prádlem. Projevuje se zarudlými pupínky a silným svěděním.

Původcem svědivého onemocnění je parazit zákožka svrabová. „K přenosu parazitů obvykle dochází přímo, například při těsném kontaktu s kůží nemocné osoby, zvláště při pohlavním styku, v teplém prostředí na lůžku, při spaní v jedné posteli,“ uvedli odborníci pod vedením Kateřiny Fabiánové v článku na webu SZÚ. Nepřímo je možné se nakazit i z ložního prádla nebo oblečení nakaženého. „K šíření onemocnění napomáhá nízká hygienická úroveň, promiskuita a institucionalizace,“ dodali.

Případy se podle odborníků objevují buď izolovaně, nebo jako lokální epidemie, například ve školách, nemocnicích, noclehárnách, v lůžkových zařízeních různého typu, na ubytovnách nebo ve věznicích. Epidemie se objevují obvykle v cyklech dlouhých zhruba 15 až 20 let.

Na českém území se velké objevily během první a druhé světové války, další v roce 1970, kdy bylo případů hlášeno přes patnáct tisíc, a v roce 1993, kdy jich bylo přes čtrnáct tisíc. Loni bylo nemocných téměř 5300, letos za pololetí téměř 4900. 

Počet případů svrabu v ČR
Zdroj: SZÚ

Nedostatečná hygiena

K šíření nemoci napomáhá nízká hygienická úroveň, pokud se pacienti neléčí a nedodržují nařízená opatření. „Mezi možné příčiny patří vliv kolektivní přecitlivělosti a pokles imunity populace, přelidňování a masivní migrace obyvatelstva a s tím spojená zhoršená sociální a hygienická úroveň, zvýšený turismus a snížení lékařské bdělosti v rámci epidemiologické prevence,“ informovali odborníci v článku.

Příznakem svrabu je svědění, které se objevuje zejména v noci po zahřátí v posteli. Na místech s tenčí kůží, jako jsou zápěstí, kotníky, prostor mezi prsty, genitálie, pas, pupek nebo vnitřní strany stehen, se mohou objevit vyrážky. Léčí se opakovaně speciálními mastmi a krémy na celém těle, nutné je také vyměnit oblečení a vyprat prádlo.