TÉMA

Svrab

V Česku přibývá spalniček, svrabu nebo záškrtu. Pojišťovny apelují na očkování

Na začátku letošního roku přibylo v Česku kromě černého kašle i spalniček, svrabu, záškrtu, legionelózy a objevily se i neštovice mpox, dříve známé jako opičí neštovice. Vyplývá to z informací Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Podle Svazu zdravotních pojišťoven je proti některým ze sílících nemocí povinné očkování, jehož obcházení oslabuje kolektivní imunitu.
10. 4. 2024|

V Česku se loni rekordně šířila spála. Přibyla i legionářská nemoc a svrab

Česko v uplynulém roce zaznamenalo nejvíc případů spály za posledních deset let. Podobným tempem přibylo i nakažených svrabem nebo legionelózou. Vyplývá to z dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Podle statistik přibylo i případů záškrtu a černého kašle.
5. 1. 2024|

Případů svrabu v Česku dál přibývá, je jich nejvíc za dvacet let

Lidí nakažených svrabem v Česku přibývá. Čísla jsou nejvyšší za posledních dvacet let. Od ledna do konce června lékaři nahlásili 4 873 případů. Loni jich přitom za celý rok bylo 5 276. Ukazují to data Státního zdravotního ústavu. Svrab se přenáší přímým kontaktem s nemocným, s jeho oblečením nebo ložním prádlem. Projevuje se zarudlými pupínky a silným svěděním.
15. 7. 2023|

V Česku se letos silně šíří svrab. Parazit je nejen nepříjemný, ale i nebezpečný

Za první letošní čtvrtletí se svrabem v Česku nakazilo podobné množství lidí jako za celý rok 2020. Za šíření parazita může hlavně promiskuita a nízká hygiena.
14. 4. 2023|

Případů svrabu přibývá. Za únor jich bylo meziročně téměř o osmdesát procent více

V únoru letošního roku zaznamenal Státní zdravotní ústav (SZÚ) rekordní čísla nákazy svrabem. Eviduje celkem 815 nakažených osob. V loňském únoru jich bylo jen 457, jedná se tedy o meziroční nárůst o více než 78 procent. Podle epidemioložky Kateřiny Fabiánové patří mezi možné příčiny zvýšeného výskytu kožního onemocnění celkový pokles imunity populace kvůli vysokým hygienickým standardům a větší migrace a turismus.
12. 3. 2023|