Přes růst počtu cizinců v Česku se míra jejich kriminality prakticky nezvýšila, uvedl Rakušan

TK ministra vnitra a policejního prezidenta k předcházení násilným trestným činům (zdroj: ČT24)

Navzdory nárůstu počtu cizinců v České republice se míra kriminality, za níž stojí cizí občané, prakticky nezvedla. Uvedl to na tiskové konferenci ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). V souvislosti s nedávnými násilnými činy, z nichž jsou podezřelí Ukrajinci, ministr chápe nervozitu, podle něho jde ale o individuální činy a kolektivní vinu odmítl.

„Kolektivní vina v případě trestných činů neexistuje,“ zdůraznil Rakušan. Všechny trestné činy budou podle něho řádně vyšetřovány a pachatelé budou potrestáni. „Cílem je, aby se v České republice cítil bezpečně každý,“ řekl.

V posledním předcovidovém roce 2019 stáli cizinci podle Rakušana za 8,2 procenta z celkového počtu trestných činů, tehdy cizí státní příslušníci tvořili asi šest procent obyvatelstva. Nyní podíl cizinců vzrost podle ministra na deset až jedenáct procent. „Kriminalita nestoupla, jak by to odpovídalo jednoduchému násobení, někam ke dvaceti procentům. Kriminalita způsobená cizinci na území Česka je na 11,5 procenta,“ řekl.

Ukrajinci tvoří podle Rakušana přes pět procent obyvatel Česka a kriminalita páchaná Ukrajinci se pohybuje kolem čtyř procent. „Nevybočujeme rozhodně žádným způsobem z celkového počtu Ukrajinců, kteří na území České republiky žijí,“ upozornil. 

Události: Vyšetřování násilných trestných činů (zdroj: ČT24)

Počet trestných činů

Rakušan také řekl, že letos klesl počet všech trestných činů v porovnání se stejným obdobím v roce 2019 asi o pět tisíc případů. Nárůst kriminality je pak podle něho šestinásobně nižší, než byl loni. „Česká republika patří nadále k jedné z nejbezpečnějších zemí,“ dodal.

Tento týden vzbudil pozornost případ z Plzně, při němž osmnáctiletý cizinec podle kriminalistů brutálně napadl, znásilnil a pokusil se zavraždit dívku, které je podle neoficiálních informací patnáct let. Podle plzeňského primátora Romana Zarzyckého (ANO) je obviněným Ukrajinec, který v Česku delší dobu žije. Policejní prezident Martin Vondrášek uvedl, že policisté zjistili totožnost podezřelého a zadrželi ho během šesti hodin. Dotyčný čelí podezření ze znásilnění a pokusu vraždy. Je čerstvě plně trestně odpovědný a hrozí mu 15 až 25 let vězení, případně až výjimečný trest, uvedl k případu Vondrášek. 

V sobotu se pak na sociálních sítích objevily informace o tom, že šestnáctiletý mladík, který napadl ženu v pražské Hostivaři, je také Ukrajinec. Pražští kriminalisté podezřelého obvinili ze znásilnění a požádali o jeho vzetí do vazby. Policejní prezident novinářům řekl, že protože je podezřelý mladistvý, hrozí mu maximálně pětileté vězení. Běžná sazba je pět až dvanáct let. Policie v obou případech národnost podezřelého neuvedla. 

Se zástupci ukrajinské komunity se představitelé vnitra a policie podle Rakušana dohodli „na rychlé informační výměně, na blízké spolupráci“. Ukrajinské velvyslanectví v Česku násilný čin v Plzni v pátek odsoudilo a vyjádřilo upřímný soucit oběti. 

Prezident Petr Pavel ve svém aktuálním vyjádření na sociálních sítích uvedl, že ho znepokojily násilné útoky na dvě mladé ženy, které se v uplynulých dnech odehrály v Plzni a Praze. Popřál obětem i jejich rodinám hodně sil a ocenil práci policie, která oba podezřelé zadržela. Současně varoval před zneužíváním strachu a negativních emocí k prosazování vlastních politických zájmů.