Předsedou Rady ČT byl znovuzvolen Karel Novák

Předsedou Rady České televize (ČT) je nadále Karel Novák, který ji vede od prosince 2022. Ve středeční tajné volbě porazil dosavadního místopředsedu Vlastimila Ježka. Ze sedmnácti hlasujících členů rady dostal Novák deset hlasů a Ježek šest, jeden hlasovací lístek zůstal prázdný. Novým místopředsedou se stal Ivan Tesař, jeho protikandidátkou byla Barbora Procházková.

Podle loňské novely zákona se počet členů Rady ČT rozšířil z patnácti na osmnáct. Z toho šest členů nově vybírá Senát a zbývajících dvanáct radních volí sněmovna, která dříve sama obsazovala rady všech veřejnoprávních médií. Změny se dotkly i samotné Rady ČT, která má mít předsedu a jednoho místopředsedu, přičemž tyto funkce musí být rozděleny mezi kandidáty zvolené horní a dolní parlamentní komorou.

Dosavadní vedení, zvolené ještě před účinností novely, tvořil předseda Karel Novák a tři místopředsedové – Vlastimil Ježek, Pavel Matocha a Petr Šafařík. Ježek před volbou řekl, že předchozí stav, kdy rada měla tři místopředsedy, byl podle něj v rozporu se zákonem. Kandidaturu na předsedu přijal podle svých slov proto, že i když na řadu věcí v České televizi má s Novákem shodný pohled, liší se jejich hodnotová měřítka.

Novák uvedl, že mu mnozí vyčítají, že v čele rady dělá příliš mnoho kompromisů. Přesto hodlá i v budoucnu dál působit jako „středový hráč“, který dává prostor všem názorovým frakcím v radě.

Rada je nástrojem, kterým má veřejnost kontrolovat činnost České televize. Mimo jiné schvaluje její rozpočet či strategické plány nebo volí generálního ředitele ČT.