Ředitelé ČT a ČRo s Pavlem řešili mediální novelu, legislativní proces okrajově

Generální ředitelé České televize (ČT) Jan Souček a Českého rozhlasu (ČRo) René Zavoral společně se šéfem Evropské vysílací unie (EBU) Noelem Curranem v úterý na Pražském hradě debatovali o novele zákonů o ČT a ČRo, kterou připravilo ministerstvo kultury. Legislativního procesu se ale dotkli jen okrajově, protože prezidentova ústavní role je až v samotném závěru, řekl Zavoral po jednání. Není tedy zřejmé, jestli Pavel novelu v současné podobě podporuje. Podle Součka se ale aktéři shodují na tom, že koncesionářské poplatky jsou optimálním nástrojem k zajištění nezávislosti veřejnoprávních médií.

Takzvaná velká mediální novela počítá vedle zvýšení televizního poplatku o patnáct na sto padesát korun a rozhlasového o deset korun na padesát pět také s novou definicí poplatníka. Nově mají poplatek platit i lidé, kteří nemají televizní přijímač nebo rádio, ale používají chytrý mobilní telefon nebo mají internetové připojení. Kabinet SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů se STAN zatím novelu neprojednal.

„Jsem velmi rád za to, co na schůzce zaznělo, a to je podpora pana prezidenta pro silnou roli médií veřejné služby jako nezbytné součásti duálního systému, který v evropských demokraciích má velmi dobré kořeny,“ poznamenal generální ředitel ČT Souček. „Pan prezident si uvědomuje důležitou roli silných médií veřejné služby v demokratické společnosti v kontextu duálního systému,“ dodal generální ředitel ČRo Zavoral. Duální systém je takový, v němž vedle sebe působí veřejnoprávní a komerční média. Chystaná novela podle šéfa ČRo přináší věci ve prospěch obou sektorů.

„Nástroj, jak zajistit nezávislost médií veřejné služby“

S prezidentem diskutovali i konkrétně o významu televizních a rozhlasových poplatků. „Myslím, že jsme se shodovali na tom, že to je optimální nástroj, jak zajistit nezávislost médií veřejné služby,“ podotkl Souček. Oba ředitelé doufají, že se přijetí legislativy podaří do konce roku, jinak by se podle nich média dostala do složité finanční situace.

Curran na jednání zdůraznil důležitost silných veřejnoprávních médií, stejně jako komerčních. Hovořil také o hrozbách, kterým média čelí od velkých mezinárodních společností s rozsáhlým digitálním publikem a velkými zisky z reklam, ale také o politických hrozbách, jimž veřejnoprávní, ale v některých zemích i soukromá média čelí. Za nutné považuje dostatečné financování veřejnoprávních médií, v Česku je podle něj pod evropským průměrem.

Nová definice poplatníků

Zavoral minulý týden řekl, že ČRo přijde kvůli nové definici firemních poplatníků v mediální novele zhruba o devadesát milionů korun ročně. Naopak zvýšení počtu poplatníků z řad domácností bude znamenat dodatečných až sto osmdesát milionů. Spolu s navýšením poplatku bude čistý nárůst výnosu 331 milionů ročně.

Souček minulý týden varoval, že pokud parlament neschválí zvýšení koncesionářského poplatku na sto padesát korun, ČT v příštím roce propustí zhruba tři sta padesát lidí. Letos ji opustí, bez ohledu na vývoj schvalování mediálních novel, zhruba devadesát z přibližně tří tisíc zaměstnanců.

Firmy, které v současnosti platí za každý přijímač, by nově platily násobek poplatku podle počtu zaměstnanců. Podniky do čtyřiadvaceti zaměstnanců by nově měly být od placení osvobozené.

Ministr kultury Martin Baxa (ODS) se dříve dohodl se zástupci veřejnoprávních médií na vytvoření memoranda, které bude upřesňovat veřejnou službu a definovat rozvoj těchto institucí na dalších pět let. Podle ředitelů jsou v plánu jednotlivá memoranda pro obě instituce, připravena by měla být paralelně s projednáváním novely, nikoli až po jejím schválení.