Před 85 lety dorazil Edvard Beneš do britského exilu. Klíčovou roli sehrál jeho synovec

Události: V britském exilu pomohl Benešovi jeho synovec (zdroj: ČT24)

Přesně před pětaosmdesáti lety, 22. října 1938, dorazil československý prezident Edvard Beneš do britského exilu. V jeho pobytu hrál důležitou roli dnes téměř zapomenutý muž, jeho synovec, novinář a diplomat Bohuš Beneš. Bez něj by se Edvard Beneš v Londýně nedokázal prosadit.

„Jeho synovec Bohuš byl londýnským dopisovatelem jednoho z českých deníků. Naučil se anglicky a navázal kontakty, takže byl jeho spojkou v Londýně,“ uvedl historik Neil Rees. Bohuš Beneš, který třeba z Ženevy dopisoval pro Československou tiskovou kancelář, v britské metropoli od roku 1937 působil jako tiskový atašé.

V londýnských kruzích se obratně pohyboval a objevoval se třeba v novinových společenských rubrikách. „Byl vlastně člověkem, který do Londýna Beneše dostal,“ poznamenal Rees.

Bohuš Beneš se stal soukromým tajemníkem svého strýce a pomáhal mu organizovat počátky odboje ve Spojených státech, kde nakonec také zůstal. Zastával tam funkci konzula nebo učil na univerzitách politické vědy. Do vlasti se už nikdy nevrátil. Přesto je jeho londýnská stopa jedním z klíčových momentů v úspěšné misi Edvarda Beneše.