Požáry se nevyhnuly ani Štědrému dni, muž v dřevostavbě nepřežil

Plamínky svíček k Vánocům tak nějak patří. Na Štědrý den ale hasiči museli vyjíždět ke třiapadesáti požárům, nejčastěji vznikly právě od svíček, prskavek a otevřeného ohně. Zemřel při nich jeden člověk a dalších osmnáct lidí se zranilo.

Nejvíc požárů bylo v Praze, středních a jižních Čechách a Moravskoslezském kraji. Celkově jich bylo o pět více než loni.

V dřevěném rodinném domu uhořel muž

Ostatky lidského těla hasiči nalezli v noci na neděli při likvidaci požáru dřevěného rodinného domu v Horní Bečvě na Vsetínsku. Totožnost oběti zatím není známa.

V neděli večer také hasiči zasahovali například v Chvalově ulici v Praze 3, kde začalo hořet od zapálené prskavky na suchém vánočním stromku. „Dva lidé se při hašení požáru zranili. Ze stejné příčiny hořel také vánoční stromek v bytě v Jurkovičově ulici v Praze 4, majitelé bytu ale oheň uhasili ještě před příjezdem hasičů,“ řekla mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

Od prskavky začalo hořet rovněž v jednom z bytů v Kladně. Požár ve druhém patře uvěznil jednoho člověka, kterého hasiči zachránili pomocí žebříku a předali ho záchranné službě. Při požáru se kouře nadýchalo pět lidí, z toho dvě děti.

Oheň výrazně poničil i jeden z bytů v domě v Pabláskově ulici v Českých Budějovicích. Hasiči z něj evakuovali dva lidi, kteří skončili v nemocnici. Do bytu není možné se vrátit.  Město jim pomohlo zajistit náhradní ubytování.

Za požár s milionovou škodou mohla svíčka v koupelně

Na Štědrý den kolem poledne začalo hořet také v koupelně bytu v Těmicích na Hodonínsku. Oheň nikoho nezranil, škoda však přesáhla milion korun.

„Obyvatelé nejspíš nechali hořet svíčku v koupelně, kde vznikl požár. Vlivem sálavého tepla a zplodin hoření se ale poškodilo více místností,“ uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Za půl hodiny měli hasiči vše pod kontrolou a za další půl hodinu oheň uhasili.

Požár od svíčky likvidovali hasiči také v noci na neděli ve Stěžírkách na Hradecku, kde vzplál rodinný dům. Škoda se vyšplhala přibližně na čtyři sta tisíc korun. „Jeden člověk se nadýchal zplodin. Záchranáři ho ošetřili na místě,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Plameny zasáhly spodní část domu. „Celý dům byl zakouřený, ale asi po půlhodině zásahu se podařilo jednotkám šíření požáru zastavit,“ řekla mluvčí k zásahu, který trval zhruba dvě hodiny.

Škodu zhruba 300 tisíc korun způsobil požár starých pneumatik a odpadu uložených suterénu na chodbě obytného panelového domu v Minické ulici v Praze 8. Oheň zničil rozvody elektroinstalace, televize, vody a plynu a zplodiny hoření poškodily výmalbu stěn a stropů ve třech patrech domu. Hasiči evakuovali šest lidí, příčina vzniku ohně se vyšetřuje.

Střecha byla celá v plamenech, škoda je přes milion

O Štědrém dni hořelo také v rekreačním domě v Rudné na Svitavsku. Plameny tam zasáhly stodolu i obytnou část stavení. Škoda nejspíš přesáhne milion korun. Dům byl podle mluvčí hasičů Venduly Horákové asi týden po rekonstrukci a prázdný. Při příjezdu hasičů k požáru byla celá střecha stodoly v plamenech a zasažena byla i část střechy obytné části.

„Požár hasiči dostali pod kontrolu po dvou hodinách, poté rozebírali hospodářskou část, aby zlikvidovali všechna ohniska,“ uvedla mluvčí hasičů. „Na vyšetřovatele čeká těžký úkol zjistit, co bylo příčinou. Na místo si nechala vyšetřovatelka hasičů poslat i technika ČEZ a další odborníky,“ dodala Horáková. 

V uplynulých deseti letech způsobil o Štědrém dnu největší škodu požár z roku 2009 ve sklářské hale v Heřmanově huti na severním Plzeňsku. Hořet začalo po úniku taveniny a výbuchu tlakových láhví ve skladové hale. Nikdo nebyl zraněn, ale škoda dosáhla 250 milionů korun.