Požárů komínů přibývá. Katastrofu dokáže způsobit i zapomenutý zazděný trám

UDÁLOSTI: Počasí sice začátku topné sezony neodpovídá, rostoucí počet požárů však ano (zdroj: ČT24)

Počasí posledních dnů není příznivé jen k lidem, ale také k požárům. Zatímco dny jsou teplé, v noci už bývá zima. Topná sezona pak ukazuje, kdo zanedbal údržbu komína. Hasiči k jejich požárům vyjíždějí takřka denně, často i několikrát. Kominíci nabádají věnovat se jak komínům a jejich čistotě, tak i kvalitě paliva.

Hasiči na Karlovarsku původně vyjížděli jen k požáru komína. Nakonec u něj strávili mnohem více času, než plánovali. Zjistili totiž, že nehoří jen v komíně, ale i kolem něj. „Trám, který je do komína zazděný, prohořel a dostalo se to do stropů mezi přízemím a prvním patrem,“ přiblížil velitel zásahu Jiří Karas.

Velkým škodám, ve které může na pohled nevýznamný požár komína přerůst, lze zabránit docela snadno, upozorňují odborníci. Je třeba o komín pečovat a také se zabývat kvalitou paliva. Kdo topí například uhlím, musí vzít v úvahu, že se pak v komíně usazuje dehet a saze. „Všechno je to hořlavé,“ podotkl předseda cechu kominíků Karlovarského kraje Martin Zeman.

Kvalita uhlí je také důležitá. Čím horší je, tím více usazenin se pak v komíně vytváří. „Je tam spousta mouru, v tu chvíli dochází k velkému kouření,“ upozornil kominík.

Nehoří jen komíny. Za katastrofou je často i sporák, svíčka či mobil

Komín ale zdaleka není jediné místo v domě, kde může začít hořet. Hasiči naopak dobře vědí, že se požár může rozšířit takřka odkudkoli. Že špatná manipulace s ohněm na střeše může způsobit katastrofu, ví celý národ již od roku 1881, ale stává se to dodnes. Hasiči v západních Čechách nedávno zasahovali u požáru střechy, který způsobil plamen z propanbutanové lahve. Měl pomoci opravit poškozenou izolaci, místo toho ji zapálil.

U požárů bytů pak mezi příčinami figuruje ve statistice hasičského sboru na prvním místě kouření. I když případů, kdy si kuřák díky své závislosti zničí obydlí, ubývá, stále jich je přes tisíc za rok. S výrazným odstupem pak následují kuchyňské požáry.

Jídlo zapomenuté na sporáku je strašák nejenom pro domácnosti, ale i pro profesionály. Pokusy požár plotny uhasit svépomocí přitom mohou problém jen zvětšit. Vždy je třeba mít na paměti, že zalití hořícího oleje vodou požár jen povzbudí.

I předměty na pohled neškodné mohou způsobit velké škody. Hrozbu představuje i stará baterie mobilního telefonu stejně jako adventní věnce. „Pokud svíčka není v kalíšku, nebo pokud přesahují větvičky do úrovně svíčky, tak jak postupně odhořívá, zapálí větvičky kolem a požár je v tu ránu,“ poznamenala prezidentka organizace Záchranný kruh Veronika Krajsová.

Odborníci na prevenci doporučují nepodceňovat ani zdánlivé banality, v úvahu připadá i myšlenka, zda si domů nepořídit požární hlásič. „Je nejjednodušší pořídit si hasicí přístroj, nebo vybavit domácnost jednoduchými hlásiči,“ poznamenal Lukáš Hutta ze Záchranného kruhu.

Například v Ostravě ostatně budou od příštího roku hlásiče standardem – radnice je nechá nainstalovat do městských bytů.