Poušť Gobi koňům Převalského svědčí. Na jaře budou mít další mláďata

Zoo Praha úspěšně pokračuje v misi návratu koně Převalského do Mongolska. Na konci 60. let minulého století tito koně ve volné přírodě téměř vyhynuli. Letos je to 25 let od prvního návratu zvířete do původní vlasti. Podle ředitele pražské zoo Miroslava Bobka, který se z Mongolska nedávno vrátil, se zvířatům v poušti velmi dobře vede. Řada z nich je opět březí a na jaře se tak narodí nová mláďata.

Zimní poušť Gobi pokrytá sněhem a námrazou je podle Bobka úchvatná, ale také drsná. Teploty zde klesají i k –35 stupňům Celsia. Není se tak čemu divit, že také koně jsou po ránu pokrytí jinovatkou.

Zvířata se ale podle Bobka na místní podmínky dobře adaptovala: „Potěšilo mě, jak dobře snášejí zimu, která letos naštěstí je sice mrazivá, ale je poměrně málo sněhu. Když je sněhu hodně a umrzne, může to být pro koně velké nebezpečí.“

Tragická byla v Gobi zima na přelomu let 2009 a 2010. Vedle silných mrazů totiž napadlo i hodně sněhu. „Foukal navíc silný vítr, který koním zanášel do srsti sníh, kde jim potom tál a podchlazoval je,“ vzpomínal Bobek na tragické období, které nepřežily dvě třetiny převaláků.

Na základě této zkušenosti začala pražská zoo v poušti budovat seníky a posty pro strážce, aby byla v případě další takové zimy pomoc koním nablízku. Vedle špatného počasí ale mohou ohrozit koně také vlci. Převaláci se proto podle Bobka často drží v blízkosti velbloudů, kteří jim poskytují nejen závětří, ale svou velikostí údajně i určitou ochranu.

Bobek: Převalákům se v Gobi daří. Na jaře budou další mláďata (zdroj: ČT24)

Nejstarším koněm v rezervaci je klisna Zeta, která se narodila před třiadvaceti lety v Dolním Dobřejově. „Je už vyhublá, není tentokrát březí, ale pořád doufáme, že ještě nějakou dobu vydrží,“ dodal Bobek. Březí je naopak řada mladších klisen, které zoo do pouště převezla v posledních letech. Hříbata by se jim měla narodit na jaře nebo začátkem léta.

Poslední transport koní proběhl loni v létě. Čtyři koně poletí z Prahy do Mongolska i letos. Nově jim výrazně zlepší podmínky pro život v parku studna, na jejíž výstavbě se vedle firemních sponzorů významně podíleli i dárci z řad veřejnosti.