Potravinové banky otevírají nové výdejny, pomoc se dostává do míst, kde dosud chyběla

Události v regionech: V Česku vzniká nová síť 150 výdejen potravinové pomoci (zdroj: ČT24)

Potravinová pomoc je nově dostupnější. Napříč Českem od začátku července vzniká síť 150 výdejen, kam si pro potravinový balíček můžou přijít lidé v nepříznivé životní situaci. Výdejny jsou v místech, kde potravinové banky zatím nebyly. Kromě kamenných výdejen začaly balíčky s potravinovou pomocí rozvážet i pojízdné výdejny.

Nové výdejny provozují potravinové banky v místech, kde dosud podobná pomoc nebyla, třeba ta plzeňská začala nabízet potravinové balíčky v příhraničí. Tam působí minimum neziskových organizací. „Do konce roku bychom se rádi rozšířili na deset výdejen. Plán je podpořit tisíc lidí,“ uvedla provozní manažerka Potravinové sbírky Plzeň Jana Tallová.

V Tachově vydává balíčky služba Kotec, která se zaměřuje hlavně na pomoc lidem bez domova. „Pokryje okruh osob, které nepatří do našich služeb, nejsou naší cílovou skupinou,“ poznamenal vedoucí služby David Klaus. V první polovině července vydali v Tachově 26 potravinových balíčků, které by měly uživit rodinu na týden. Pomoc tedy poskytli až 120 lidem.

Některé nové výdejny potravinové pomoci jsou i pojízdné. Jedna taková vyráží ze středočeských Říčan ke klientům, kteří mají problémy s pohybem.

Podle předsedy České federace potravinových bank Aleše Slavíčka jsou nové výdejny potřeba proto, aby shromážděné potraviny k něčemu opravdu byly. „Za posledních pět let jsme zpětinásobili objem potravin, které se zachrání. A potřebujeme nejen zachránit potraviny, ale taky je ještě předat,“ podotkl.

Na 150 nových výdejních míst by si pro potravinovou pomoc mohlo chodit až 50 tisíc lidí. Potravinová banka povede i databázi klientů, kteří na pomoc mají nárok, aby si pro balíčky nechodil nikdo dvakrát.