Poslanci by se měli sejít mimořádně příští čtvrtek, není jisté jestli s rouškami či bez nich

Mimořádná schůze poslanců (zdroj: ČT24)

Mimořádné jednání Poslanecké sněmovny svolal její předseda Radek Vondráček (ANO) na příští čtvrtek. Zatím není jisté, jestli se poslanci sejdou v rouškách, nebo bez nich. Někteří z nich tím chtějí vyjádřit svůj nesouhlas s vládními opatřeními. Řádná schůze, na které budou poslanci řešit i jednorázový pětitisícový příspěvek všem důchodcům, začne až za dva týdny v úterý 15. září.

Na čtvrtečním jednání sněmovního organizačního výboru nosila roušku jen část poslanců. Rozhodnutí, jak se budou ve sněmovně pohybovat, je teď na nich. „Budu apelovat na své kolegy, že když se sejdeme v počtu více než sto lidí, aby se roušky dobrovolně nosily,“ uvedl předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Místopředseda sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti) nechává v rozhodování o zakrývání obličeje volnost. „Záleží na jednotlivých poslancích, jak se k tomu postaví, někteří prostě uplatňují právo poslanecké svobody a volnosti mandátu i k tomu, aby se vzepřeli i těmto vládním opatřením,“ okomentoval nošení roušek.

Mít zakryté dýchací cesty stále musí mít v Poslanecké sněmovně veřejnost, včetně novinářů. A také zaměstnanci, kteří s těmito lidmi přijdou do kontaktu.

Program mimořádné schůze

Na mimořádném jednání by měl přijít na přetřes i vládní návrh na zavedení paušální daně pro některé živnostníky a senátní předloha o jednorázovém příspěvku krajům 500 korun na obyvatele, což by jim nahradilo výpadek daňových příjmů v souvislosti s epidemií koronaviru.

Občanští demokraté chtějí prosadit prodloužení odpuštění sociálních odvodů pro živnostníky a malé firmy do konce roku. „Chceme, aby se prodloužilo odpuštění placení odvodů na sociální pojištění za zaměstnance pro ty podnikatele, kteří mají do padesáti zaměstnanců,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.

TOP 09 pak chce debatovat o podpoře živé kultury a její poslanec Dominik Feri navrhuje zvýšení hranice pro odvod zdravotního a sociálního pojištění z odměn z dohod o provedení práce.

Další předloha poslanců STAN se týká zmírnění podmínek nároku na ošetřovné. Nebylo by k němu nutné potvrzení školy o jejím uzavření, pokud by byla zavřená na základě plošného mimořádného opatření vlády.

Nejistý osud schůze

Schůze se nakonec nemusí konat, pokud sněmovna neschválí její navrhovaný program. „My jsme ten program vůbec neviděli, protože nám nebyl ani na organizačním výboru předložen,“ okomentoval schůzi sněmovny její místopředseda Tomio Okamura (SPD).

Skeptický byl i předseda KSČM Vojtěch Filip. „Patnáctého začíná řádná schůze a mnohem lepší by bylo, kdybychom se domluvili na tom, jaké body programu ta která opoziční strana včetně naší navrhuje, aby byly projednány,“ uvedl.