Poradcem Černochové bude bývalý slovenský ministr obrany Naď

Poradcem ministryně obrany Jany Černochové (ODS) pro zahraniční vztahy a oblast česko-slovenské obranné a průmyslové spolupráce bude od listopadu bývalý slovenský ministr obrany Jaroslav Naď. V tiskové zprávě to ve středu oznámilo ministerstvo obrany.

„Jsem ráda, že budu spolupracovat s Jaro Naděm, mohu tak využít jeho neocenitelné zkušenosti. Vnímám ho jako skvělého ministra obrany a kolegu a těším se na naši další spolupráci,“ nechala se slyšet Černochová. Na ministerstvu má Naď působit v rámci Agentury pro mezivládní obrannou spolupráci (AMOS). Naď podle ministerstva uvedl, že si nabídky váží.

Podle Nadě se Česku a Slovensku díky vynikajícím vztahům a společným zájmům podařilo realizovat významné projekty pro české a slovenské ozbrojené síly. Obě země podle něj však dosud nevyčerpaly všechny možnosti spolupráce.

Česko a Slovensko v nedávné době spolupracovaly například při nákupu bojových vozidel pěchoty (BVP). Česko také spolu s dalšími zeměmi V4 zajišťuje ochranu slovenského vzdušného prostoru do doby, než obdrží nové F-16. Na Slovensku v Lešti pod českým vedením působí Mnohonárodní bojové uskupení Slovensko (MN BG SVK) jako součást snahy posílit východní křídlo Severoatlantické aliance.