Policisté po úterních mohutných raziích obvinili 23 lidí kvůli daňovým únikům

V souvislosti s úterními zásahy na desítkách míst po Česku policisté ve středu obvinili 23 lidí, z krácení daní a účasti na organizované zločinecké skupině. V tiskové zprávě to uvedla Dagmar Pětníková z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Zadrženo dále zůstává 21 z nich.

„V návaznosti na tiskovou zprávu ze dne 20. 8. 2019 sděluje Vrchní státní zastupitelství v Praze, že policejní orgán sdělil obvinění třiadvaceti osobám, z nichž je jedenadvacet stále zadrženo,“ stojí ve středečním prohlášení. Trestně stíhaní jsou za účast na organizované zločinecké skupině a za krácení daní, poplatků a jiných povinných plateb, doplnili dále státní zástupci.

Policisté a celníci v úterý zasahovali na zhruba šedesáti místech po celém Česku, podle informací serveru Neovlivní.cz byly důvodem razií daňové úniky v řádu stovek milionů korun. Radiožurnál doplnil, že celníci na rozsáhlém případu pracovali rok a půl, a citoval i z policejního dokumentu: „Pachatelé vytvořili zdání normálně fungujícího zdanitelného subjektu, který zdanitelná plnění přijímá a poskytuje, tedy zakryli fakticky uskutečněné prodeje cigaretových výrobků vietnamským obchodníkům,“ napsali policisté.

Podle Mladé fronty Dnes zásahy navazovaly na jiný případ, který se týkal pašeráků tabáku. Tehdy bylo podle deníku zadrženo 11 podezřelých a skupina údajně způsobila škodu kolem dvaceti milionů korun.

Úterní zásah takzvané Daňové kobry pochválila ministryně financí Alena Schillerová.

Za krácení daní hrozí maximálně deset let vězení. Horní hranice trestní sazby se ale o třetinu zvyšuje, pokud je součástí organizované skupiny, což je případ obviněných v aktuální kauze.